latinica | english инфо сервис | садржај | речник | контакти | помоћ 

Гувернер Јоргованка Табаковић одржала предавање студентима Економског факултета из Ниша

21. 02. 2017. Гувернер Јоргованка Табаковић одржала предавање студентима Економског факултета из Ниша21. 02. 2017. Гувернер Јоргованка Табаковић одржала је данас студентима Економског факултета из Ниша предавање на тему „Основне функције и резултати Народне банке Србије“.

На почетку обраћања у Народној банци Србије изразила је задовољство интересовањем студената за рад централне банке, истичући да управо због младих људи тим Народне банке Србије вредно и посвећено ради како би допринео стварању боље и извесније будућности.

У свом обраћању говорила je о основним циљевима Народне банке Србије, уз осврт на изазове с којима се централна банка свакодневно суочава и начинима на које их успешно решава.

Она је подсетила да је Народна банка Србије, упркос бројним изазовима из домаћег и међународног окружења, очувала релативну стабилност девизног курса, уз ублажавање прекомерних осцилација, као и високу капитализованост и сигурност банкарског сектора, док се по инфлацији налазимо у групи земаља с ниском и стабилном стопом инфлације, што је потврђено и у Извештају Светског економског форума.

Гувернер Јоргованка Табаковић истакла је и долазак Кинеске банке, једне од пет највећих банака у свету, као важан сигнал постигнуте укупне стабилности. „Велики помак остварили смо и код решавања питања проблематичних кредита. Према најновијим подацима, учешће проблематичних кредита у укупним кредитима на крају децембра 2016. године износи 17,03%, што представља пад у односу на крај 2015. године за 4,5 процентних поена.”

21. 02. 2017. Гувернер Јоргованка Табаковић одржала предавање студентима Економског факултета из НишаНа крају предавања нагласила је да су сви важни резултати Народне банке Србије у функцији једног циља – да градимо бољу и успешнију земљу за нас и нашу децу. „Стремећи ка том циљу, прихватили смо се и можда најважнијег посла – да градимо људе. И због тога остајемо отворени за најбоље, за младе, за иновативне… Одржавањем ценовне и финансијске стабилности доприносимо економском развоју земље и расту животног стандарда, што остају наши приоритети и у овој години.”

Студенти су искористили ову прилику да гувернеру поставе питања.

Предавања гувернера и руководилаца стручних организационих јединица реализују се у склопу Меморандума о сарадњи, који је гувернер Јоргованка Табаковић потписала прошле године с једанаест факултета економских, правних и организационих наука у Србији.