latinica | english инфо сервис | садржај | речник | контакти | помоћ 

Народна банка Србије и Математички факултет потписали Меморандум о пословној сарадњи

23. 02. 2017. Гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић и декан Математичког факултета у Београду Зоран Ракић потписали су 23. фебруара у Народној банци Србије Меморандум о пословној сарадњи између две институције.

23. 02. 2017. Народна банка Србије и Математички факултет потписали Меморандум о пословној сарадњиМеморандумом се утврђују основе за међусобну сарадњу будући да Математички факултет и Народна банка Србије имају заједничке интересе и вредности у области едукације шире јавности, пре свега студената Математичког факултета, о питањима која се односе на примену математичких и статистичких модела у области монетарних истраживања и статистике, финансијске стабилности, контроле пословања банака и финансијских институција, као и о другим питањима у вези с пословањем Народне банке Србије.

Меморандумом су, између осталог, предвиђени партнерски односи двеју институција који подразумевају: организовање гостујућих предавања и презентација представника Народне банке Србије и њихово учествовање у пројектима факултета који се односе на организовање практичне наставе, затим заједничке радионице и сарадњу са студентима и представницима студентских организација. Такође, предвиђено је формирање програма студентских пракси, праћења рада студената и формирање програма запошљавања, у складу с потребама, могућностима и пословним активностима централне банке.

После потписивања Меморандума о сарадњи, гувернер Јоргованка Табаковић истакла је да је Народна банка Србије посвећена даљем унапређењу сарадње са универзитетима у Србији и успостављању дугорочног односа партнерства, подршке и пријатељства. Навела је да је нарочито поносна на чињеницу да је Народна банка Србије у протеклој години успоставила сарадњу са свим економским и правним факултетима у држави, као и са Факултетом организационих наука, а да је Математички факултет први факултет с којим Народна банка Србије то чини у 2017. години.

Сарадња с Математичким факултетом у Београду омогућиће студентима да боље упознају улогу, значај и начин функционисања Народне банке Србије, а Народној банци пружиће прилику да истражи додатне могућности за превазилажење изазова с којима се суочава, рекла је гувернер Јоргованка Табаковић.

Декан Зоран Ракић истакао је значај повезивања факултета с различитим институцијама и привредним субјектима, захваљујући чему студенти Математичког факултета добијају драгоцено искуство и прилику за упознавање са изазовима који их чекају у будућем професионалном животу. Успостављање сарадње с Народном банком Србије представља важан корак у том смеру и за студенте и за сам факултет. Декан је изразио уверење да ће будућа сарадња с Народном банком Србије бити на обострану корист и задовољство.