latinica | english инфо сервис | садржај | речник | контакти | помоћ 

Одржана конференција „Електронска трговина у Србији – сигуран пут за куповину на интернету“

01. 06. 2017.

01. 06. 2017. Одржана конференција Електронска трговина у Србији – сигуран пут за куповину на интернету

Гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић рекла је данас на отварању конференције „Електронска трговина у Србији – сигуран пут за куповину на интернету” да је циљ скупа пружање доприноса даљем развоју електронске трговине у нашој земљи како би она, као у земљама попут Кине, где она постаје готово стар концепт, коначно постала део свакодневног живота.

„Народна банка Србије управо ових дана уклања једну од највећих препрека – такозвани ’интерчејнџ фи’ као основни генератор високих провизија за трговце код картичних плаћања. Интензивно радимо и на припреми за увођење система за инстант плаћања, а ускоро ћемо објавити још једно законско решење које ће донети брже и једноставније мењање банке и већу транспарентност провизија.

Наш заједнички циљ је да корисници услуга имају већи избор, боље профилисане услуге и ниже цене, трговци приступ већем тржишту, да банке постану продуктивније, уз ниже трошкове трансакција и већу оперативну оспособљеност, финансијске услуге да постану инклузивније, а људи информисанији при доношењу финансијских одлука”, истакла је гувернер Јоргованка Табаковић.

Учесници конференције, која је организована у сарадњи с пружаоцима платних услуга који омогућавају плаћање платним картицама на интернету у Србији, указали су и на значај сигурног и безбедног плаћања на интернету употребом платних картица, као и на значај континуиране едукације грађана на том пољу.

1. 6. 2017. Одржана конференција Електронска трговина у Србији – сигуран пут за куповину на интернетуТоком панел-дискусија представници Народне банке Србије, предузећа и банака, ИТ правници и експерти за електронску трговину поделили су своја искуства и разменили мишљења о томе какво место услуга е-трговине заузима у пословној стратегији српских банака, зашто у јавности и даље постоји перцепција да је овај сервис скуп и недоступан, да ли је акценат само на великим трговцима или је потенцијал управо у малим трговцима.
 
На конференцији је било речи и о покретању, вођењу и развоју е-пословања из Србије, са акцентом и на домаће и на инострана тржишта, на који начин су учесници панела решили проблеме електронског закључивања уговора, плаћања и наплате, увоза, извоза и доставе робе, оглашавања својих производа, обрачунавања пореза, пружања подршке корисницима, решавања рекламација.
 
Поред тога, разговарало се и о значају е-трговине у Србији како за велике системе тако и за све оне који то желе да постану, затим о томе каква је перцепција интернет предузетника у вези са e-commerce услугом пословних банака и о Народној банци Србије као регулаторном телу, начину на који се користи PayPal, који су то алтернативни методи плаћања (криптовалуте).