Народна банка Србије
 

Народна банка Србије и највећи картични систем на свету – кинески национални картични систем China UnionPay (CUP) – потписали Меморандум о разумевању

27. 11. 2017. Гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић и Ши Венчао (Shi Wenchao), председник компаније China UnionPay, потписали су данас Меморандум о разумевању, којим се утврђују основе за будућу сарадњу између националног картичног система Републике Србије – DinaCard и највећег картичног система на свету – кинеског националног картичног система China UnionPay.

Меморандум о разумевању потписан је током посете високе делегације компаније China UnionPay Београду и Народној банци Србије. Области у којима ће два национална картична система сарађивати односе се првенствено на омогућавање прихватања UnionPay картица на целокупној прихватној мрежи у Републици Србији, омогућавање прихватања DinaCard картица у иностранству у прихватној мрежи система UnionPay и унапређење DinaCard система у погледу коришћења нових технологија. Успостављање пословне сарадње са системом China UnionPay логичан је наставак изузетне сарадње коју су Република Србија и Народна Република Кина већ успоставиле на многим другим пољима, те ће допринети додатном унапређењу билатералних односа ових двеју држава.

Посета високе кинеске делегације, коју предводи председник компаније China UnionPay Ши Венчао, и успостављање сарадње с највећим картичним системом на свету резултат су иницијативе коју је гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић упутила гувернеру Народне банке Кине Џоуу Сјаочуану (Zhou Xiaochuan). Захваљујући успостављању сарадње, која је од изузетног значаја за Народну банку Србије, DinaCard систему ће на располагању бити најмодерније платне технологије и стандарди, подршка глобалног лидера у картичном пословању и прихватна мрежа, која се састоји од преко 41 милион трговачких локација (10 милиона онлајн трговаца) и 2,1 милион банкомата у 160 држава и територија широм света.

China UnionPay (CUP) систем, основан 2002. године, најзаступљенији је картични систем на свету, с преко 6,5 милијарди издатих картица, што чини скоро 50% светског тржишта. UnionPay систем неприкосновено доминира тржиштем када је реч о броју издатих бесконтактних картица, са учешћем од 75% у глобалном тржишту. Овај систем, за који се с правом каже да је платни систем с најбржим растом на свету, доживео је импресивни развој у претходним годинама, што је резултирало тиме да се у овом тренутку UnionPay картице издају у преко 40 држава и територија широм света. Међународни огранак ове компаније UnionPay International (UPI) настао је 2012. године с циљем ширења глобалне прихватне мреже, подстицања издавања UnionPay картица кроз увођење иновативних производа и сервиса у другим државама, уз коришћење нових платних технологија.

UnionPay, систем који већ има успостављена партнерства с преко 1.500 институција широм света, подржава најсавременије платне технологије, у које спадају плаћања бесконтактним картицама, плаћања мобилним телефоном и плаћања на интернету. Његова посвећеност развоју међународних стандарда у домену дигиталних плаћања довела је до усвајања UnionPay чип стандарда као стандарда у оквиру Азијске платне мреже (Asian Payment Network). Као део EMVCo групације, UnionPay је активно радио на усвајању UnionPay QR код спецификације као глобалне спецификације за плаћања путем скенирања QR кода. Ово показује снагу и утицај компаније UnionPay у развоју међународних платних стандарда.

Више информација о UnionPay International може се пронаћи на http://www.unionpayintl.com/en/, а о DinaCard систему на http://www.dinacard.nbs.rs/.