Народна банка Србије
 

„Дан отворених врата“ у Народној банци Србије

 

5. 4. 2018. 14. 4. 2018. „Дан отворених врата“ у Народној банци Србије  Народна банка Србије ће у суботу, 14. априла, од 10 до 16 часова, обележити „Дан отворених врата”. Тог дана, најшира јавност ће имати прилику да посети изложбено-едукативни простор и свечани хол Народне банке Србије у Улици краља Петра 12.

Поред тога што ће моћи да виде унутрашњост зграде Народне банке Србије, која представља једно од највећих и најлепших архитектонских остварења у Београду у 19. веку, због чега је сврстана у споменике културе, посетиоци ће имати прилику и да се, путем наших изложбених поставки, боље упознају са историјатом новца, улогом централне банке и њеним институционалним значајем.

У изложбено едукативном простору, посетиоци ће моћи да погледају основну изложбену поставку „Новац на тлу Србије”, као и тематске изложбе „Динар наш новац” и „Израда кованог новца – од идејног решења до реализације”.

У свечаном холу биће представљена изложба „Ђорђе Вајферт, живот и време”. Ова изложба је посвећена животу и раду Ђорђа Вајферта, доживотног почасног гувернера Народне банке Србије. Интересантан део изложбе је и јединствена сценографија „Ђорђе Вајферт”, поред које ће сви посетиоци моћи да се фотографишу.

Такође, тог дана посетиоци Народне банке Србије моћи ће да провере веродостојност новчаница кроз лупу и УВ лампу за проверу заштитних елемената новчаница, подигну златну полугу, пропрате процес ковања новца на преси за ручно ковање новца, као и да се фотографишу за новчаницу са сопственим ликом.