latinica | english инфо сервис | садржај | речник | контакти | помоћ 

2017-11-09 11:57:32.0

Референтна каматна стопа задржана на непромењеном нивоу

Извршни одбор Народне банке Србије одлучио је, на данашњој седници, да референтну каматну стопу задржи на нивоу од 3,5 одсто.

Доносећи такву одлуку, Извршни одбор је имао у виду нову, новембарску пројекцију инфлације и кретање њених кључних фактора, очекиване ефекте претходног ублажавања монетарне политике, као и боље економске перформансе током трећег тромесечја и изгледе за наредни период.

Извршни одбор је оценио да су инфлаторни притисци и даље ниски, на шта указују успоравање укупне и базне инфлације последњих месеци, као и усидрена инфлациона очекивања финансијског сектора и привреде у границама циља Народне банке Србије. Ефекти суше на цене хране били су мањи од очекиваних, а на смањење инфлације делују и ниже увозне цене. Поред тога, фискална кретања од почетка године знатно су повољнија од очекиваних, а премија ризика је пала на најнижи ниво откада се прати за Србију, чему је, поред глобалних фактора, допринело јачање домаћих макроекономских фундамената.

Извршни одбор очекује да ће инфлација и у наредном периоду наставити да се креће у границама циља, 3,0 ± 1,5%, и да ће у првој половини 2018. бити на нижем нивоу од тренутног, због ефекта високе базе код цена нафтних деривата и других производа који су једнократно поскупели почетком ове године. У супротном смеру деловаће очекиван раст цена примарних пољопривредних производа и агрегатне тражње.

На данашњој седници, Извршни одбор је усвојио новембарски Извештај о инфлацији, који ће јавности бити представљен у среду, 15. новембра. Том приликом, детаљно ће бити образложене одлуке монетарне политике и макроекономска кретања која их опредељују.

Наредна седница Извршног одбора на којој ће бити донета одлука о референтној каматној стопи одржаће се 7. децембра.

Кабинет гувернера