latinica | english инфо сервис | садржај | речник | контакти | помоћ 

24.09.2018.

Почели званични разговори са мисијом Међународног монетарног фонда

Пленарним састанком, који је одржан данас у Народној банци Србије, почели су званични разговори представника Републике Србије с мисијом Међународног монетарног фонда у вези с првим разматрањем резултата новог програма макроекономских и структурних реформи, подржаног Инструментом за координацију политике (PCI-Policy Coordination Instrument). Делегацију Републике Србије предводила је гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић, која је и гувернер Републике Србије у Међународном монетарном фонду, а у разговорима су учествовали и представници министарстава финансија и привреде.

Мисија Међународног монетарног фонда, коју предводи Џејмс Роуф, боравиће у Београду од 24. септембра до 4. октобра 2018. Током посете мисије ММФ-а размотриће се и анализирати актуелна економска, монетарна и фискална кретања у земљи, као и пројекције макроекономских показатеља за ову и наредну годину.

Такође, разговараће се о испуњењу циљева и спровођењу договорених мера економске политике, ради очувања постигнуте унутрашње и спољне равнотеже, јачања институција и наставка реформи у финансијском сектору. Посебна пажња током разговора биће посвећена убрзању започетих структурних реформи, које треба да допринесу расту продуктивности, запослености у приватном сектору и постизању високих и одрживих стопа привредног раста.

Инструмент за координацију политике, који је одобрен Републици Србији 18. јула 2018, саветодавног је карактера, не предвиђа коришћење финансијских средстава Међународног монетарног фонда и нема трошкове за Републику Србију. Одобрен је за период од 30 месеци, а укупно је планирано пет полугодишњих разматрања резултата програма.

Кабинет гувернера