latinica | english инфо сервис | садржај | речник | контакти | помоћ 

26.10.2018.

Народна банка Србије обележава Светску недељу штедње од 29. октобра до 2. новембра

Народна банка Србије ће од 29. октобра до 2. новембра и ове године обележити Светску недељу штедње програмима финансијске едукације. Поред посете Центру за посетиоце Народне банке Србије у Улици краља Петра 12, уз стручно вођење запослених кроз сталну поставку и тематске изложбе, планирано је одржавање различитих активности из области финансијске едукације за младе. Биће реализоване радионице „Мој буџет и ја”, „Динар наш новац” и „Знамените личности на оптицајним новчаницама”, као и турнир у едукативној игри „Финансије за касније”. Поред тога, представници Народне банке Србије ће током Светске недеље штедње гостовати у библиотеци Центра за културу у Кладову, а у Центру за посетиоце угостиће ученике и професоре Трговинско-угоститељске школе из Лесковца.

Учесници радионица „Мој буџет и ја”, „Динар наш новац” и „Знамените личности на оптицајним новчаницама” анализираће појмове трошења, задуживања и штедње и упознаће се са историјатом новца уопште, а посебно динара. Такође, учесници ових радионица сазнаће који су елементи заштите новчаница од фалсификовања, као и на који начин да управљају својим новцем и буџетом. Едукативна игра „Финансије за касније” на забаван и маштовит начин уводи учеснике у свет финансијских производа и начин планирања својих финансија у будућности.

У оквиру посете изложбеном простору Народне банке Србије у објекту у Улици краља Петра 12, предвиђено је стручно представљање основне изложбене поставке „Новац на тлу Србије од најраније појаве до данас”, на којој су хронолошки представљени одабрани примерци из нумизматичке збирке Народне банке Србије, као и тематских изложби „Ковани новац Србије” – о процесу израде кованог новца од идејног решења до реализације и „Фалсификати” – о обележјима заштите новчаница динара, евра и долара од фалсификовања.

Посетиоци ће моћи да погледају видео-материјале, користе интерактивне садржаје и да као сувенир добију новчаницу са сопственим ликом у боји.

Светски дан штедње установљен је 31. октобра 1924. године, на скупу банкара у Милану, када је основан и Међународни институт за штедњу. Банкарски сектор и финансијске институције Светски дан штедње обележавају сваке године различитим активностима.

Кабинет гувернера