latinica | english инфо сервис | садржај | речник | контакти | помоћ 

02.08.2012.

Гувернер Народне банке Србије обавестио председника Скупштине Републике Србије да подноси оставку због предложених измена Закона о Народној банци Србије

Гувернер Народне банке Србије Дејан Шошкић обавестио је председника Скупштине Републике Србије Небојшу Стефановића да подноси оставку на место гувернера са следећим образложењем:

„На основу одредбе члана 27. Закона о Народној банци Србије – Народној скупштини РС подносим оставку на функцију гувернера Народне банке Србије. Оставку подносим знатно пре истека шестогодишњег мандата на који сам, као нестраначка личност и професор Универзитета у Београду, изабран 28. јула 2010. године.

Разлог за оставку су предложене измене и допуне Закона о Народној банци Србије које, по мом мишљењу, битно нарушавају независност Народне банке Србије и отварају могућност стручне деградације и доношења одлука унутар Народне банке Србије којима би се могла подстаћи економска и финансијска нестабилност у земљи.

Усвајање оваквих измена и допуна Закона о Народној банци Србије могло би утицати на битно погоршање позиције наше земље на међународним финансијским тржиштима и успорити процес европских интеграција, што се већ сада може закључити из реакције међународних финансијских институција и осталих међународних чинилаца од којих зависи финансијска подршка нашој земљи у кризним условима.

Својом оставком желим да спречим да политичко изнуђивање промене на врху независне институције каква је Народна банка Србије буде једини разлог за усвајање лошег закона, с могућим озбиљним последицама на финансијску стабилност и кредибилитет државе. Надам се да ће моја оставка омогућити предлагачима закона да пажљивије сагледају и анализирају његове последице, те да га ускладе с принципима независности централних банака какви важе у земљама са уређеним финансијским системом.

Напомињем на крају да ми је текст закона који се предлаже достављен тек у току јучерашњег поподнева и са жаљењем констатујем да је изостала било каква јавна расправа о овако важном системском закону за који се предлаже да се донесе по хитном поступку.

И овог пута бих нагласио да је Народна банка Србије у претходном периоду успешно остварила свој основни циљ – стабилност цена. Просечна инфлација у првих шест месеци 2012. године износила је 4,3%, а параметри финансијске стабилности банака у Републици Србији су изнад просека у односу на друге европске земље. Иначе, Народна банка Србије је једна од само две државне институције на чији рад у прошлој години државни ревизор није имао никаквих замерки.

Молим Вас да прихватите моју неопозиву оставку на место гувернера Народне банке Србије.“

Кабинет гувернера