latinica | english инфо сервис | садржај | речник | контакти | помоћ 

02.08.2012.

Међународни монетарни фонд изразио озбиљну забринутост поводом предложених измена Закона о Нaродној банци Србије

Поводом предложених измена Закона о Народној банци Србије директор Међународног монетарног фонда за Европу Реза Могадам упутиo је данас писмо гувернеру Дејану Шошкићу у коме се наводи:

„Хвала Вам на допису који сте 1. августа 2012. године упутили директору у вези с предложеним изменама и допунама Закона о Народној банци Србије. Током наредних дана спровешћемо свеобухватну анализу предложених измена и допуна. Међутим, хтели бисмо да изнесемо наша прелиминарна запажања о неколико питања која дају повода озбиљној забринутости.

Измене и допуне којима се (i) позива на разрешење функције гувернера, вицегувернера и чланова Савета Народне банке Србије који су тренутно на дужности, не водећи рачуна о процедурама и основама прописаним важећим Законом о Народној банци Србије, (ii) мењају поступци бирања и надлежности Савета и Извршног одбора и (iii) укида право на судску контролу функционерима Народне банке Србије који су разрешени с функције представљају озбиљно нарушавање самосталности централне банке.

Измена која Народној банци Србије дозвољава да на секундарном тржишту купује хартије од вредности које су издали држава или друга јавна тела у ствари омогућава индиректно монетарно финансирање јавног сектора, што представља озбиљан ризик по девизне резерве Народне банке Србије и девизни курс.

Такође, имамо резерве у погледу исхитреног доношења измена које се односе на оквир финансијског надзора, без пажљивог разматрања кључних учесника.

Усвајање ових измена и допуна створило би несигурност, нарушило кредибилитет политика и наметнуло питања о исправности вођења макроекономских политика. Поред тога, као што знате, Међународни монетарни фонд придаје велику важност питањима самосталности централне банке и вођења монетарне политике. Таква питања су заиста имала значајно место у нашем саветовању држава чланица у контексту надзора, а пре свега у оквиру програма које ММФ подржава. Према томе, ове измене и допуне Закона о Народној банци Србије захтевају пажљиво и детаљно разматрање, с обзиром на потенцијално значајне последице на свеукупну макроекономску стабилност у Србији, као и на програм Међународног монетарног фонда.“

Кабинет гувернера