ћирилица | english info servis | rečnik | sadržaj | kontakti | pomoć 

Konferencija za novinare, 15. januar 2003.

Konferencija za novinare guvernera Narodne banke Jugoslavije Mlađana Dinkića
održana 15. januara 2003. godine

Prelazak platnog prometa u banke izveden bez problema

»Rezultati za prvih sedam dana prelaska platnog prometa u banke bolji su od očekivanih. Sistem se pokazao kao stabilan i veoma pouzdan, a banke postižu sve veću umešnost, brzinu i kvalitet u obavljanju transakcija platnog prometa«, rekao je Mlađan Dinkić, guverner Narodne banke Jugoslavije, na prvoj ovogodišnjoj konferenciji za novinare. Istakao je pri tom da je implementacija RTGS sistema bila najbrža i najjeftinija implementacija tog sistema u istoriji platnog prometa.

Prema rečima guvernera, u prvoj nedelji ostvaren je obim plaćanja od oko 75 milijardi dinara, ili između 9 i 17 milijardi dinara dnevno. »Likvidnost banaka bila je solidna, a profunkcionisalo je i međubankarsko tržište. U bankama nema gužvi, jer naš sistem ima veliku propusnu moć i može dnevno da primi milion i 250.000 naloga«, rekao je guverner i predložio preduzećima da naloge za isplatu gotovine ubuduće predaju popodne, kako bi bili obrađeni sutradan rano ujutru, s obzirom da je tada tarifa za bankarske usluge najjeftinija.

Dinkić je istakao da je u platnom prometu odgovornost Narodne banke Jugoslavije i Ministarstva finansija razdvojena tako što je Narodna banka Jugoslavije nadležna za platni promet svih pravnih lica koja nisu budžetski korisnici, ali sarađuje sa Upravom za javna plaćanja, koja je krajem prethodne godine formirana u okviru Ministarstva finansija Republike Srbije.

»Uvođenje platnog prometa u banke izvršeno je u Srbiji bez otpuštanja radnika, mnogo brže i uspešnije nego u Bosni, Makedoniji, Hrvatskoj i Sloveniji. Sada sve zavisi od banaka i kvaliteta njihovog kadra«, zaključio je Dinkić.

Prošla godina jedna od najuspešnijih u istoriji centralne banke

Guverner je istakao da je prošla godina bila jedna od najuspešnijih u istoriji centralne banke. Ono što je obeležilo prošlu godinu jeste međunarodno priznavanje konvertibilnosti dinara, činjenica da je Odluka o monetarnoj politici u potpunosti ispoštovana, smanjenje inflacije na nivo najniži za poslednjih 11 godina, nastavak procesa remonetizacije...

»Devizne rezerve su dovoljne za pokriće uvoza za šest i po meseci, i danas iznose 3,1 milijardu dolara. To je maksimum od kada je nastala Savezna Republika Jugoslavija«, istakao je Dinkić i dodao da devizne rezerve, ako bi se sračunale na nivou bivše SFRJ, iznose devet milijardi dolara, a u vreme Ante Markovića Narodna banka je raspolagala sa 10,7 milijardi dolara, što je najveći iznos u istoriji naše zemlje. Ukupna novčana masa iznosi oko dve milijarde dolara, što je oko šest puta više nego na početku reforme. Ukupna dinarska i devizna štednja u bankama iznosi oko 851 milion dolara, što je povećanje za oko 540 miliona dolara u odnosu na prošlu godinu.

Guverner Dinkić je saopštio da je Narodna banka Jugoslavije odlučila da eskontnu stopu sa 9,5 smanji na 9 odsto godišnje, dajući time jasan signal privredi i bankama da ima nameru da ispuni ovogodišnji cilj monetarne politike - da inflacija bude devet odsto.

»Ovu i prošlu godinu obeležila je i snažna reforma bankarskog sistema. Prema ocenama Evropske banke za obnovu i razvoj, najveći pomak u reformama u Srbiji, tokom prošle godine, postignut je u reformi bankarskog sistema«, istakao je guverner, izražavajući uverenje da će do kraja ove godine još tri hiljade službenika naći posao u našim bankama.

Penzije ne kasne zbog Narodne banke Jugoslavije

Komentarišući kašnjenje u isplati penzija u Srbiji, Dinkić je rekao da Narodna banka Jugoslavije ne snosi odgovornost za to, već institucije koje distribuiraju penzije. Narodna banka Jugoslavije gotovinu iz trezora isplaćuje samo kada pare legnu na račun, tako da učesnici u isplati penzija moraju da izračunaju koliko im dana treba da uplate novac i trebuju ga. Kada to učine, Narodna banka Jugoslavije će im već narednog dana dati gotovinu. »Narodna banka Jugoslavije ima dovoljno gotovine u svim apoenima i sa 36 ekspozitura i filijala pokriva sve lokacije u Srbiji«, objasnio je Dinkić.

Nema potresa na deviznom tržištu

»Devizno tržište radi normalno, a nešto veće dnevne fluktuacije kursa, nagore i nadole, događaće se, pored ostalog, zbog pada kursa dolara. Narodna banka ima dovoljno deviznih rezervi da spreči svaki nagli pad ili rast kursa i negativan uticaj psiholoških faktora«, istakao je Dinkić i poručio građanima i privrednicima da ne brinu, već da se naviknu da kupuju devize samo kada su im potrebne.

Zbog Ustavne povelje ugroženi aranžmani sa međunarodnim finansijskim institucijama

»Politički sukob oko Ustavne povelje bio je signal međunarodnim finansijskim institucijama da zastanu sa realizacijom dosadašnjih i davanjem novih kredita«, rekao je Mlađan Dinkić i saopštio da je ponovo odložen sastanak borda direktora Međunarodnog monetarnog fonda na kome je trebalo da bude odobrena nova tranša trogodišnje finansijske pomoći SR Jugoslaviji. 

»Za godinu i po dana sklopili smo tri aranžmana sa MMF-om, a od Svetske banke smo dobili kredit od 540 miliona dolara na tri godine«, podsetio je guverner i objasnio oko čega se vodi bitka u Ustavnoj komisiji.

»Problem je izbor fiskalnog agenta, odnosno institucije koja će sarađivati sa međunarodnim finansijskim institucijama i preko koje će stizati krediti međunarodnih finansijskih institucija. Prvobitno je predloženo da to bude Narodna banka Srbije u kooperaciji sa centralnom bankom Crne Gore, što je MMF ocenio kao dobro rešenje. Političari su mislili drugačije, pa je grupacija oko Demokratske stranke spremna da učini velike ustupke Crnoj Gori, štetne po našu republiku«, rekao je guverner. On je naglasio da će Ministarstvo za ekonomske odnose sa inostranstvom pripasti DPS-u, što znači da će fiskalni agent buduće državne zajednice biti u Crnoj Gori, kojoj će DS prepustiti MMF, Svetsku banku, EU! »Ovakvim rešenjem stvara se odskočna daska za osamostaljenje Crne Gore, koja treba, preko svojih predstavnika, da izgradi dobre odnose sa međunarodnim finansijskim institucijama na račun srpskih poreskih obveznika«, izjavio je Dinkić.

»Preduslov za stabilnost Narodne banke Srbije jeste obezbeđenje kontinuiteta u njenom funkcionisanju. Svako drugo rešenje će značiti razbijanje najstabilnije institucije u zemlji, a zauzvrat ćemo dobiti centralnu banku kojom upravlja Vlada«, zaključio je Mlađan Dinkić.