ћирилица | english info servis | rečnik | sadržaj | kontakti | pomoć 

Narodna banka Srbije i najveći kartični sistem na svetu – kineski nacionalni kartični sistem China UnionPay (CUP) – potpisali Memorandum o razumevanju

27. 11. 2017. Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković i Ši Venčao (Shi Wenchao), predsednik kompanije China UnionPay, potpisali su danas Memorandum o razumevanju, kojim se utvrđuju osnove za buduću saradnju između nacionalnog kartičnog sistema Republike Srbije – DinaCard i najvećeg kartičnog sistema na svetu – kineskog nacionalnog kartičnog sistema China UnionPay.

Memorandum o razumevanju potpisan je tokom posete visoke delegacije kompanije China UnionPay Beogradu i Narodnoj banci Srbije. Oblasti u kojima će dva nacionalna kartična sistema sarađivati odnose se prvenstveno na omogućavanje prihvatanja UnionPay kartica na celokupnoj prihvatnoj mreži u Republici Srbiji, omogućavanje prihvatanja DinaCard kartica u inostranstvu u prihvatnoj mreži sistema UnionPay i unapređenje DinaCard sistema u pogledu korišćenja novih tehnologija. Uspostavljanje poslovne saradnje sa sistemom China UnionPay logičan je nastavak izuzetne saradnje koju su Republika Srbija i Narodna Republika Kina već uspostavile na mnogim drugim poljima, te će doprineti dodatnom unapređenju bilateralnih odnosa ovih dveju država.

Poseta visoke kineske delegacije, koju predvodi predsednik kompanije China UnionPay Ši Venčao, i uspostavljanje saradnje s najvećim kartičnim sistemom na svetu rezultat su inicijative koju je guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković uputila guverneru Narodne banke Kine Džouu Sjaočuanu (Zhou Xiaochuan). Zahvaljujući uspostavljanju saradnje, koja je od izuzetnog značaja za Narodnu banku Srbije, DinaCard sistemu će na raspolaganju biti najmodernije platne tehnologije i standardi, podrška globalnog lidera u kartičnom poslovanju i prihvatna mreža, koja se sastoji od preko 41 milion trgovačkih lokacija (10 miliona onlajn trgovaca) i 2,1 milion bankomata u 160 država i teritorija širom sveta.

China UnionPay (CUP) sistem, osnovan 2002. godine, najzastupljeniji je kartični sistem na svetu, s preko 6,5 milijardi izdatih kartica, što čini skoro 50% svetskog tržišta. UnionPay sistem neprikosnoveno dominira tržištem kada je reč o broju izdatih beskontaktnih kartica, sa učešćem od 75% u globalnom tržištu. Ovaj sistem, za koji se s pravom kaže da je platni sistem s najbržim rastom na svetu, doživeo je impresivni razvoj u prethodnim godinama, što je rezultiralo time da se u ovom trenutku UnionPay kartice izdaju u preko 40 država i teritorija širom sveta. Međunarodni ogranak ove kompanije UnionPay International (UPI) nastao je 2012. godine s ciljem širenja globalne prihvatne mreže, podsticanja izdavanja UnionPay kartica kroz uvođenje inovativnih proizvoda i servisa u drugim državama, uz korišćenje novih platnih tehnologija.

UnionPay, sistem koji već ima uspostavljena partnerstva s preko 1.500 institucija širom sveta, podržava najsavremenije platne tehnologije, u koje spadaju plaćanja beskontaktnim karticama, plaćanja mobilnim telefonom i plaćanja na internetu. Njegova posvećenost razvoju međunarodnih standarda u domenu digitalnih plaćanja dovela je do usvajanja UnionPay čip standarda kao standarda u okviru Azijske platne mreže (Asian Payment Network). Kao deo EMVCo grupacije, UnionPay je aktivno radio na usvajanju UnionPay QR kod specifikacije kao globalne specifikacije za plaćanja putem skeniranja QR koda. Ovo pokazuje snagu i uticaj kompanije UnionPay u razvoju međunarodnih platnih standarda.

Više informacija o UnionPay International može se pronaći na http://www.unionpayintl.com/en/, a o DinaCard sistemu na http://www.dinacard.nbs.rs/.