ћирилица | english info servis | rečnik | sadržaj | kontakti | pomoć 

Narodna banka Srbije obeležava Svetsku nedelju novca edukativnim aktivnostima

9. 3. 2018. Narodna banka Srbije će i ove godine, od 12. do 16. marta, brojnim aktivnostima namenjenim deci i omladini, obeležiti Svetsku nedelju novca (Global Money Week – GMW). Svetska nedelja novca obeležava se svake godine u celom svetu, na inicijativu Međunarodnog pokreta za finansijsku edukaciju dece i omladine (Child and Youth Finance International – CYFI). U ovogodišnjem programu planirane su posete stalnoj postavci i tematskim izložbama Centra za posetioce Narodne banke Srbije u Ulici kralja Petra 12, uz stručno vođenje zaposlenih, ali i niz aktivnosti na teme iz finansijskog obrazovanja za mlade:

  • Održavanje radionica „Moj budžet i ja”, „Znamenite ličnosti na dinarskim opticajnim novčanicama” i „Dinar – naš novac”, koje kroz analizu pojmova trošenja, zaduživanja i štednje, i upoznavanje sa istorijatom novca uopšte, a posebno dinara, kao i sa elementima zaštite novčanica od falsifikovanja, učesnike uče kako da razumno upravljaju novcem i da planiraju budžet;
  • Održavanje turnira u edukativnim igrama „Monetura” i „Finansije za kasnije”, koje uvode učesnike u svet stvaranja i sprovođenja monetarne politike, zatim u svet finansijskih proizvoda i izazova savremenog društva i u planiranje finansijske budućnosti;
  • Održavanje stručnih predavanja za učenike srednjih škola na teme „Inflacija” i „Dina – nacionalna platna kartica”.

Aktivnosti će biti organizovane u zdanju Narodne banke Srbije u Beogradu u Ulici kralja Petra 12, u Osnovnoj školi „Učitelj Tasa” u Nišu, na Pravnom i Ekonomskom fakultetu i Univerzitetu „Singidunum” u Nišu, kao i u prostorijama Biblioteke „Dimitrije Tucović” u Lazarevcu.

Pored toga, u okviru posete izložbenom prostoru Narodne banke Srbije u Ulici kralja Petra 12, predviđeno je stručno predstavljanje osnovne izložbene postavke „Novac na tlu Srbije od najranije pojave do danas”, na kojoj su hronološki predstavljeni odabrani primerci iz numizmatičke zbirke Narodne banke Srbije. Biće predstavljene i tematske izložbe „Kovani novac Srbije”, o procesu izrade kovanog novca od idejnog rešenja do realizacije i „Dinar – naš novac”, posvećena obeležjima zaštite novčanica dinara, evra i dolara od falsifikovanja. Posetioci će moći i da pogledaju video-materijale, koriste interaktivne sadržaje, i da kao suvenir dobiju imitaciju novčanice sa sopstvenim likom.

Jedan od strateških ciljeva Narodne banke Srbije jeste i podizanje nivoa ekonomskog znanja i svesti o tome u društvu, posebno ako se imaju u vidu sve složeniji finansijski proizvodi i povećani rizici pri njihovom korišćenju. Namera je da se najmlađa populacija (predškolci, osnovci, srednjoškolci i studenti) upozna sa osnovnim pojmovima iz oblasti finansija, koristeći prilagođene didaktičke materijale, putem radionica, predavanja i drugih aktivnosti.

Svetska nedelja novca predstavlja globalnu akciju čiji su ciljevi edukacija dece i omladine o novcu, štednji, preduzetništvu i sličnim temama kroz zabavne i interaktivne aktivnosti. Aktivnosti u okviru Svetske nedelje novca organizuju škole, univerziteti, ministarstva, centralne banke i druge finansijske, obrazovne institucije širom sveta.