ћирилица | english info servis | rečnik | sadržaj | kontakti | pomoć 

„Dan otvorenih vrata“ u Narodnoj banci Srbije

 

5. 4. 2018. 14. 4. 2018. „Дан отворених врата“ у Народној банци Србије  Narodna banka Srbije će u subotu, 14. aprila, od 10 do 16 časova, obeležiti „Dan otvorenih vrata”. Tog dana, najšira javnost će imati priliku da poseti izložbeno-edukativni prostor i svečani hol Narodne banke Srbije u Ulici kralja Petra 12.

Pored toga što će moći da vide unutrašnjost zgrade Narodne banke Srbije, koja predstavlja jedno od najvećih i najlepših arhitektonskih ostvarenja u Beogradu u 19. veku, zbog čega je svrstana u spomenike kulture, posetioci će imati priliku i da se, putem naših izložbenih postavki, bolje upoznaju sa istorijatom novca, ulogom centralne banke i njenim institucionalnim značajem.

U izložbeno edukativnom prostoru, posetioci će moći da pogledaju osnovnu izložbenu postavku „Novac na tlu Srbije”, kao i tematske izložbe „Dinar naš novac” i „Izrada kovanog novca – od idejnog rešenja do realizacije”.

U svečanom holu biće predstavljena izložba „Đorđe Vajfert, život i vreme”. Ova izložba je posvećena životu i radu Đorđa Vajferta, doživotnog počasnog guvernera Narodne banke Srbije. Interesantan deo izložbe je i jedinstvena scenografija „Đorđe Vajfert”, pored koje će svi posetioci moći da se fotografišu.

Takođe, tog dana posetioci Narodne banke Srbije moći će da provere verodostojnost novčanica kroz lupu i UV lampu za proveru zaštitnih elemenata novčanica, podignu zlatnu polugu, proprate proces kovanja novca na presi za ručno kovanje novca, kao i da se fotografišu za novčanicu sa sopstvenim likom.