ћирилица | english info servis | rečnik | sadržaj | kontakti | pomoć 

2017-02-01 08:37:38.0

Kretanje ekonomske i spoljnotrgovinske aktivnosti

Prema preliminarnoj proceni Republičkog zavoda za statistiku, realni međugodišnji rast bruto domaćeg proizvoda je u četvrtom tromesečju iznosio 2,5%.

Srbija je, kada je reč o ukupnoj industriji, u 2016. godini ostvarila rast od 4,7%, a njen prerađivački sektor od 5,3%. I preostala dva sektora industrije, rudarstvo i snabdevanje električnom energijom, gasom i parom, zabeležila su rast proizvodnje na godišnjem nivou od 4,0% i 2,7%, respektivno. U okviru prerađivačke industrije, rast je zabeležen u dve trećine oblasti, a najveći pozitivan doprinos potekao je od proizvodnje hrane, hemijskih proizvoda, duvana i proizvoda od gume i plastike. Na nivou 2016. godine, rast beleže realan promet u trgovini na malo za 7,5%, vrednost izvoza u evrima za 11,5% i uvoza za 6,1%.

Kada je reč o mesečnim kretanjima, ukupna industrija je u decembru, prema desezoniranim podacima, zabeležila rast proizvodnje od 1,2%, a prerađivačka industrija od 1,7%. U odnosu na isti mesec prethodne godine decembarska proizvodnja industrije je bila viša za 3,9% zahvaljujući rastu u prerađivačkoj industriji od 8,2%. Istovremeno, sektori rudarstva i snabdevanja električnom energijom, gasom i parom iskazali su međugodišnji pad od 3,1% i 6,3%, respektivno.

Prema desezoniranim podacima, u decembru je ostvaren rast izvoza robe u evrima od 3,2% i rast uvoza od 9,1%. Međugodišnje posmatrano, u decembru je robni izvoz, izražen u evrima, povećan za 18,4%, a uvoz za 11,8%.

Kabinet guvernera