ћирилица | english info servis | rečnik | sadržaj | kontakti | pomoć 

2017-02-13 16:10:24.0

Stanje deviznih rezervi i kretanja na međubankarskom deviznom tržištu u januaru

Devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju januara iznosile 9.854,3 miliona evra, čime se obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od visokih 211 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga. Devizne rezerve su u januaru 2017. smanjene za 350,3 miliona evra, što je najvećim delom posledica sezonskog efekta i povezano s povećanjem deviznih rezervi u decembru 2016. za 386,7 miliona evra.

Neto devizne rezerve (ukupne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju januara su iznosile 8.122,0 miliona evra i bile su manje za 242,0 miliona evra u odnosu na kraj decembra 2016. godine (u decembru 2016. povećane su za 231,0 miliona evra).

Veći odliv iz deviznih rezervi u januaru (ukupno 375,4 miliona evra) realizovan je po osnovu neto odliva s računa devizne obavezne rezerve banaka, većeg dospeća od prodaje deviznih hartija od vrednosti Republike Srbije, znatno većeg iznosa otplate od korišćenja kredita, kao i neto intervencija Narodne banke Srbije na međubankarskom deviznom tržištu, kojima su uspešno ublažene prekomerne kratkoročne oscilacije kursa dinara.

Po osnovu upravljanja deviznim rezervama i po drugim osnovima u januaru je ostvaren devizni priliv od 59 miliona evra, iako na međunarodnom finansijskom tržištu i dalje preovlađuju izrazito nepovoljni uslovi za ulaganje deviznih sredstava. Time je takođe umanjen negativan efekat na devizne rezerve po osnovu sezonski povećane tražnje za devizama u toku januara.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u januaru iznosio je 372,9 miliona evra i bio je za 249,3 miliona manji nego u prethodnom mesecu.

U januaru je zabeležena nominalna deprecijacija dinara u odnosu na evro od 0,4%, a Narodna banka Srbije je u tom mesecu intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu prodajom 225 miliona evra radi ublažavanja preteranih dnevnih oscilacija kursa.

Kabinet guvernera