ћирилица | english info servis | rečnik | sadržaj | kontakti | pomoć 

16.03.2017.

Naknade i provizije u DinaCard sistemu najpovoljnije

Od svih kartičnih sistema koji postoje na domaćem tržištu, naknade i provizije u sistemu DinaCard su najpovoljnije za sve učesnike.

Broj transakcija i promet u sistemu DinaCard neprekidno raste, a gotovo sve banke na tržištu izdaju Dina karticu. Trenutno je u opticaju dva miliona nacionalnih kartica, a skoro svaka treća kartica u novčanicima građana Srbije upravo je Dina.

Zahvaljujući tome što na domaćem tržištu uspešno funkcioniše nacionalna platna kartica – Dina kartica, baš kao u velikim evropskim i svetskim ekonomijama, na tržištu postoji viši nivo konkurentnosti, ograničava se siva ekonomija, a bezgotovinska plaćanja su dostupnija i građanima i privredi.

Zahvaljujući Dina kartici, koju karakterišu najniže međubankarske provizije, sniženi su ukupni troškovi za kartične transakcije na tržištu. Visina međubankarskih provizija, od kojih u velikoj meri zavise troškovi koje imaju trgovci u vezi s platnim karticama, znatno su niži u sistemu DinaCard nego u drugim sistemima, što omogućuje bankama i drugim pružaocima platnih usluga da ponude najpovoljnije uslove prihvatanja za trgovce.

Dina kartice imaju i druge prednosti, koje su tipične za nacionalne kartične šeme. S obzirom na to da je reč o domaćim sistemima, pravila funkcionisanja nacionalnih platnih kartica efikasno se prilagođavaju potrebama domaćeg tržišta, pa je i uvođenje novih proizvoda, servisa i usluga za izdavaoce kartica znatno jednostavnije, brže i jeftinije.

U skladu s pravilima sistema, izdavanje osnovne nacionalne platne kartice je besplatno, uz tekući račun. Ova praksa ima pozitivan efekat, pa važi i za kartice drugih kartičnih sistema, čime Dina direktno doprinosi snižavanju troškova bankarskih usluga za građane.

Dina karticama – debitnim, kreditnim, poslovnim ili pripejd – moguće je plaćanje robe i usluga na svim prodajnim mestima u zemlji na kojima postoje POS terminali, a podizanje gotovine je omogućeno na svim bankomatima. Pored toga, korisnici nacionalne kartice mogu dopunjavati pripejd kredit i plaćati različite vrste računa putem mobilnog telefona. Korisnici kobrendiranih DinaCard proizvoda uživaju posebne pogodnosti na pojedinim prodajnim mestima. I pored toga što je nacionalna kartica i što je prvenstveno namenjena domaćem prometu, Dina karticu, u zavisnosti od izdavaoca, moguće je koristiti i u inostranstvu na prihvatnim mrežama Discover, Diners Club International i Pulse.

Dina kartica je jedina kartica na našem tržištu kojom je moguće izmiriti obaveze po osnovu poreza na imovinu fizičkih lica direktno na šalterima Uprave za trezor Ministarstva finansija bez provizije. Pored poreza na imovinu fizičkih lica, na šalterima Uprave za trezor Dina karticom na isti način moguće je izmiriti i godišnji porez na dohodak građana, porez na promet motornih vozila, porez na dohodak građana na prihod od poljoprivrede i šumarstva i doprinose za obavezno socijalno osiguranje poljoprivrednika. U saradnji s Direkcijom za elektronsku upravu, u toku je sprovođenje projekta koji će omogućiti plaćanje obaveza prema državi Dina karticama preko internet stranice eUprave, čime će se za građane i privredu znatno pojednostaviti i ubrzati brojne administrativne procedure.

U okviru internet stranice Narodne banke Srbije nalazi se poseban portal DinaCard kartice. Pozivamo vas da se informišete o načinu upotrebe i svim prednostima domaće Dina kartice, kao i da je redovno koristite.

Kabinet guvernera