ћирилица | english info servis | rečnik | sadržaj | kontakti | pomoć 

03.04.2017.

Kretanje ekonomske i spoljnotrgovinske aktivnosti

Industrijska proizvodnja je u februaru 2017, prema desezoniranim podacima Republičkog zavoda za statistiku, zabeležila rast od 1,7% u odnosu na prethodni mesec, dok je u odnosu na februar prethodne godine bila niža za 1,7%. Posmatrano prema strukturi ukupne industrije, prerađivačka industrija beleži međugodišnji rast od 2,5%, dok je u sektorima rudarstva i snabdevanja električnom energijom, gasom i parom zabeležen pad od 1,4% i 12,8%, respektivno.

Prerađivačka industrija je prema desezoniranim podacima u februaru zabeležila rast od 2,1% u odnosu na prethodni mesec. U okviru prerađivačke industrije, najveći pozitivan doprinos njenom rastu potekao je od proizvodnje pića, hemijskih proizvoda, mašina i opreme.

Promet robe u trgovini na malo je u februaru, u odnosu na isti mesec prethodne godine, bio realno viši za 1,1%.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u februaru je robni izvoz, izražen u evrima, povećan za 6,9% mg. Istovremeno, uvoz je bio viši za 8,5% mg.

Prema konačnim podacima Ankete o potrošnji domaćinstava koju sprovodi Republički zavod za statistiku, u 2016. u odnosu na prethodnu godinu, izdaci domaćinstava za ličnu potrošnju nominalno su povećani za 2,8%, a njihovi prihodi za 3,1%. Postepen oporavak i povoljnija struktura potrošnje su u skladu sa dinamikom ekonomskog rasta i povoljnih kretanja na tržištu rada.  

Kabinet guvernera