ћирилица | english info servis | rečnik | sadržaj | kontakti | pomoć 

13.04.2017.

Uticaj hladnog vremena na inflaciju u 2017. godini

Tokom proteklih nekoliko meseci zabeležen je očekivani oporavak međugodišnje inflacije u svim evropskim zemljama, uključujući i Srbiju. Kao što je i najavljivano, taj oporavak je vođen poskupljenjem derivata usled oporavka svetske cene sirove nafte u drugoj polovini 2016. Pored toga, zbog hladnog vremena početkom ove godine, kao i u drugim zemljama regiona, zabeležen je i rast cena povrća i čvrstih goriva, koji je bio iznad sezonski uobičajenog.

Prema zvaničnim podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, ovako hladan januar ove godine nije zabeležen u Srbiji više od trideset godina, te su uslovi bili krajnje nepovoljni za domaću ponudu povrća. Pošto je i veći deo Evrope bio pogođen sličnim vremenom, to je istovremeno ograničavalo mogućnost uvoza. O tome u kojoj meri se hladno vreme odrazilo na tržište povrća u januaru i februaru govore i raspoloživi podaci Evrostata – kumulativan rast cena ovih proizvoda registrovan je u svim evropskim zemljama, a posebno u centralnoj i delu južne Evrope. Uticaj nepovoljnih vremenskih prilika evidentan je i na tržištu čvrstih goriva.

Kao i u drugim zemljama, uticaj hladnog vremena na inflaciju je privremen i s normalizacijom vremena očekujemo da će doći do postepenog iščezavanja ovog efekta. Da su inflatorni pritisci i dalje niski, potvrđuje i kretanje potrošačkih cena po isključenju hrane, pića, energije i cigareta (bazna inflacija), koje su u prvom tromesečju ove godine neznatno povećane za 0,2%. Imajući to u vidu, očekujemo da će inflacija i u narednom periodu ostati niska i stabilna i da će se kretati u granicama cilja od 3,0% ± 1,5 procentnih poena.

Kabinet guvernera