ћирилица | english info servis | rečnik | sadržaj | kontakti | pomoć 

31.05.2017.

Predstavljen izveštaj „Pregled tržišta doznaka u Srbiji”

U Narodnoj banci Srbije je 31. maja 2017. predstavljen izveštaj Svetske banke „Pregled tržišta doznaka u Srbiji”, izrađen u okviru Programa za doznake i plaćanja (RPP), koji je finansiran iz sredstava Švajcarskog državnog sekretarijata za ekonomske poslove – SECO.

Izveštaj je uradio ekspertski tim Svetske banke u saradnji s Narodnom bankom Srbije, u skladu s najboljim međunarodnim standardima i praksom. Nakon sveobuhvatne analize i detaljnog prikaza stanja na tržištu doznaka Republike Srbije, u izveštaju su identifikovane i ključne aktivnosti koje mogu dovesti do poboljšanja efikasnosti u realizaciji ovih transakcija.

Konstatovano je da u Srbiji već postoji dobro razvijena infrastruktura platnih sistema, adekvatan zakonski okvir, visok nivo zaštite korisnika i odgovarajući mehanizam za rešavanje sporova, kao neophodni preduslovi za dalji razvoj tržišta doznaka i elektronskog plaćanja uopšte. Predstavnici Svetske banke i Narodne banke Srbije predstavili su i predloge mera i aktivnosti koje bi trebalo da doprinesu daljem razvoju konkurentnijeg tržišta doznaka iz inostranstva i smanjenju pratećih troškova. Narodna banka Srbije je i ovom prilikom potvrdila svoju stratešku opredeljenost i spremnost da i dalje doprinosi razvoju tržišta doznaka i većem korišćenju elektronskih kanala za njihov prenos, očekujući da će je u tome pratiti i ostali učesnici u platnom prometu, uključujući i inostrane.
   
Skupu su, pored predstavnika Narodne banke Srbije, prisustvovali predstavnici Ambasade Švajcarske, Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva finansija, poslovnih banaka, platnih institucija, kao i predstavnici drugih zainteresovanih organizacija.

Kabinet guvernera