ћирилица | english info servis | rečnik | sadržaj | kontakti | pomoć 

17.06.2017.

Agencija Fitch Ratings potvrdila kreditni rejting Srbije i stabilne izglede za dalje poboljšanje

Rejting agencija Fitch Ratings potvrdila je kreditni rejting Srbije za dugoročno zaduživanje u domaćoj i stranoj valuti na nivou „BB–“. Potvrđeni su i stabilni izgledi za njegovo dalje poboljšanje.

Prema oceni agencije Fitch Ratings, potvrđivanju stabilnih izgleda za povećanje kreditnog rejtinga Srbije doprineli su pre svega uspešno sprovođenje fiskalne konsolidacije, uz rast kapitalnih izdataka, popravljanje strukture izvora rasta BDP-a, smanjenje spoljne neravnoteže usled rasta investicija u izvozno orijentisane sektore i povoljni trendovi u bankarskom sistemu.

Konkretno, kada je reč o aktivnostima i rezultatima iz nadležnosti Narodne banke Srbije, Fitch Ratings ističe očuvanje niske i stabilne inflacije i napredak na planu dinarizacije finansijskog sistema. Pored toga, agencija naglašava i smanjenje učešća problematičnih kredita, koje je podstaknuto i podržano merama Narodne banke Srbije. Agencija ocenjuje i da je bankarski sektor visoko kapitalizovan i ističe visoku pokrivenost problematičnih kredita ispravkama vrednosti, što, uz prisutnu konkurenciju, pozitivno doprinosi stabilnosti finansijskog sistema.

U svojoj odluci agencija naglašava uspešno sprovođenje fiskalne konsolidacije, ističući da je fiskalni deficit znatno niži od planiranog, pre svega zahvaljujući strukturnom prilagođavanju. Navodi se i da je u 2016. zabeleženo smanjenje učešća javnog duga u BDP-u, a to smanjenje će se, prema očekivanjima agencije, nastaviti i u narednim godinama. Dodatnu mogućnost za popravljanje fiskalnih performansi agencija vidi u nastavku restrukturiranja javnih i državnih preduzeća.

Prema oceni agencije, rast BDP-a je ubrzan na 2,8% u 2016, uz popravljanje strukture izvora rasta u korist investicija i neto izvoza. U narednim godinama Fitch Ratings očekuje ubrzanje realnog rasta BDP-a na preko 3%, čemu će doprineti i rast potrošnje podržan povoljnim trendovima na tržištu rada. Mogućnost za dodatno ubrzanje privrednog rasta agencija Fitch Ratings vidi u nastavku restrukturiranja javnog sektora i smanjenju neformalne ekonomije.

Kada je reč o smanjenju eksterne neravnoteže, Fitch Ratings očekuje da će nastavljeno strukturno prilagođavanje izvoza doprineti i održavanju deficita tekućeg računa na relativno niskom nivou, uz njegovu punu pokrivenost stranim direktnim investicijama. To će, prema oceni agencije, doprineti i smanjenju učešća spoljnog duga u BDP-u.

U svom saopštenju agencija Fitch Ratings navodi i da će buduće odluke o kreditnom rejtingu Srbije zavisiti od perspektive privrednog rasta u srednjem roku i daljeg smanjenja učešća javnog duga.

Kabinet guvernera