ћирилица | english info servis | rečnik | sadržaj | kontakti | pomoć 

02.08.2017.

Kretanje ekonomske i spoljnotrgovinske aktivnosti

Industrijska proizvodnja, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u prvih šest meseci je za 2,1% viša nego u istom periodu prethodne godine. U junu, u odnosu na isti mesec prethodne godine, bila je viša za 5,7%, dok je u odnosu na prethodni mesec zabeležila desezonirani pad od 2,8%. Posmatrano prema strukturi ukupne industrije, u junu je u sektorima rudarstva i prerađivačke industrije ostvaren međugodišnji rast od 16,7% i 6,0%, respektivno, dok je aktivnost u sektoru snabdevanja električnom energijom, gasom i parom na uporedivom prošlogodišnjem nivou.

Međugodišnje posmatrano, promet u trgovini na malo u junu je bio realno viši za 5,3%. U prvih šest meseci, u odnosu na isti period prethodne godine, promet u trgovini na malo viši je realno za 3,6%.

Prema preliminarnoj proceni Republičkog zavoda za statistiku, realni međugodišnji rast bruto domaćeg proizvoda u drugom tromesečju 2017. iznosio je 1,3%.

Međugodišnje posmatrano, u junu je robni izvoz, izražen u evrima, povećan za 14,2%, a uvoz za 5,9%. U prvih šest meseci, u odnosu na isti period prethodne godine, izvoz robe izražen u evrima viši je za 13,6%, a uvoz za 12,9%.

Kabinet guvernera