ћирилица | english info servis | rečnik | sadržaj | kontakti | pomoć 

11.10.2017.

Delegacija Republike Srbije na Godišnjoj skupštini Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke

Delegacija Republike Srbije učestvuje na Godišnjoj skupštini Međunarodnog monetarnog fonda i Grupacije Svetske banke, koja se održava od 11. do 17. oktobra 2017. godine u Vašingtonu. Delegaciju predvodi dr Jorgovanka Tabaković, guverner Narodne banke Srbije i guverner naše zemlje u Međunarodnom monetarnom fondu, a čine je predstavnici Narodne banke Srbije i Ministarstva finansija.

Tokom Godišnje skupštine Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke biće održano zasedanje savetodavnih tela ovih institucija, Međunarodnog monetarnog i finansijskog komiteta i Zajedničkog komiteta za razvoj. Na ovim sastancima biće razmatrane aktuelne teme koje se odnose na izglede za svetsku privredu i razvoj na finansijskim tržištima; program globalne politike u vezi s postizanjem ravnomernijeg rasta u svetu i veće otpornosti svetske privrede; obezbeđenje podrške inkluzivnom i održivom rastu zemalja članica; teme koje se odnose na reviziju kvota Međunarodnog monetarnog fonda, odnosno akcijskog kapitala Grupacije Svetske banke i dr.

Tokom Godišnje skupštine biće obeleženo 25 godina uspešnog rada konstituence Švajcarske, preko koje Republika Srbija učestvuje u radu organa upravljanja i savetodavnih tela Međunarodnog monetarnog fonda i Grupacije Svetske banke. Saradnja sa ovom konstituencom uspešna je i konstruktivna, a pored Švajcarske i naše zemlje, članice su i Poljska, Kazahstan, Azerbejdžan, Kirgizija, Tadžikistan i Turkmenistan, a u Svetskoj banci i Uzbekistan.

Delegacija Republike Srbije razgovaraće s predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda o najnovijim makroekonomskim i fiskalnim kretanjima. Posebna pažnja biće posvećena sprovođenju mera dogovorenih u okviru tekućeg stendbaj aranžmana sa ovom institucijom, koji ističe februara 2018. godine. S predstavnicima Svetske banke razgovaraće se o realizaciji odobrenih projekata u okviru programa za Republiku Srbiju – Strateški okvir za partnerstvo za period od 2016. do 2020. godine, kao i o budućim projektima sa ovom institucijom.

Planirano je učešće predstavnika Republike Srbije na važnim konferencijama, kao i niz bilateralnih susreta s rukovodstvom vodećih finansijskih institucija i korporacija, investitorima i predstavnicima svetskih poslovnih banaka.

Kabinet guvernera