ћирилица | english info servis | rečnik | sadržaj | kontakti | pomoć 

12.10.2017.

Stanje deviznih rezervi i kretanja na međubankarskom deviznom tržištu u septembru

Devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju septembra iznosile su 10.635,7 miliona evra, čime se obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 210 odsto i više od šest meseci uvoza robe i usluga. To je dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama. Bruto devizne rezerve u septembru su za 358,0 miliona evra više nego na kraju prethodnog meseca.

Neto devizne rezerve (ukupne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju septembra iznosile su 8.895,0 miliona evra, što je za 306,0 miliona evra više nego na kraju avgusta i predstavlja njihov najviši nivo od 2000. godine.

Devizne rezerve Narodne banke Srbije u septembru su, u najvećoj meri, povećane po osnovu intervencija Narodne banke Srbije kupovinom deviza na međubankarskom deviznom tržištu (priliv od 165,0 miliona evra). Pored toga, na povećanje deviznih rezervi uticali su i neto prilivi po osnovu veće prodaje od dospeća deviznih hartija od vrednosti (60,9 miliona evra), donacija i povećanja izdvajanja devizne obavezne rezerve (ukupno 48,9 miliona evra), kao i dobrog upravljanja deviznim rezervama i drugim osnovima (ukupno 69,6 miliona evra). Pozitivan uticaj na devizne rezerve imao je i efekat promena međuvalutnih odnosa na međunarodnom finansijskom tržištu, u neto iznosu od 19,9 miliona evra. S druge strane, jedino su neto razduženje države po osnovu kredita i servisiranje stare devizne štednje uticali u smeru smanjenja deviznih rezervi (ukupno 6,3 miliona evra).

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u septembru iznosio je 735,6 miliona evra i bio je za 146,2 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu. U prvih devet meseci ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 4.444,9 miliona evra.
U septembru je zabeležena nominalna deprecijacija dinara prema evru od 0,2%, a Narodna banka Srbije je u tom mesecu intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 150 miliona evra kako bi ublažila prekomerne kratkoročne oscilacije kursa.

Kabinet guvernera