ћирилица | english info servis | rečnik | sadržaj | kontakti | pomoć 

30.10.2017.

Narodna banka Srbije obeležava Svetsku nedelju štednje

Narodna banka Srbije će i ove godine kroz programe finansijske edukacije od 30. oktobra do 3. novembra tradicionalno učestvovati u obeležavanju Svetske nedelje štednje.

U Osnovnoj školi „2. oktobar“ u Zrenjaninu, za učenike osmog razreda biće održana radionica „Moj budžet i ja“, koja  ima za cilj da, ističući važnost planiranja ličnog i kućnog budžeta, kod mladih razvija odgovornost pri donošenju odluka o raspolaganju novcem i da ih nauči da novac može i da se štedi, ulaže i donira. Za niže razrede biće organizovane radionice „Znamenite ličnosti na novčanicama“ i „Dinar naš novac“, koje obrađuju teme istorijata novca, lažnog novca i načina njegovog prepoznavanja, kao i likovnih rešenja na novčanicama kao svedočanstva nacionalnog identiteta zemlje koja te novčanice emituje, s naglaskom na istorijat i zadatke Narodne banke Srbije.

Povodom Nedelje štednje, Narodna banka Srbije će i kroz redovne posete Centru za posetioce omogućiti upoznavanje sa sadržajima izložbenog prostora uz predstavljanje osnovne postavke „Novac na tlu Srbije“, kao i tematskih izložbi „Dinar naš novac“, „Kovani novac Srbije“, emitovanjem video materijala i interaktivnih sadržaja. Narodna banka Srbije, kroz izložbene i edukativne aktivnosti koje sprovodi u svom  jedinstvenom Centru za posetioce - muzeju novca, promoviše dečiju štednju, upoznaje ih sa  istorijatom novca, proučavanjem uloge i značaja centralne banke, elementima prepoznavanja falsifikata novca i sa ponudom i funkcionisanjem složenih finansijskih tržišta.

Narodna banka Srbije, kao društveno odgovorna institucija sprovodi programe finansijskog obrazovanja svih starosnih kategorija stanovništva. U okviru finansijske edukacije dece i omladine, Narodna banka Srbije daje svoj doprinos unapređenju informisanosti i razumevanju finansijskih proizvoda i usluga, počev od najmlađih do najstarijih, jer je finansijsko opismenjavanje jedan od preduslova za jačanje poverenja u finansijske institucije i razvoj finansijskog sektora.

Svetski dan štednje je ustanovljen na prvom Međunarodnom skupu bankara 31. oktobra 1924. u Milanu na predlog italijanskog profesora Filipa Ravica. Predstavnici svetskih štednih institucija iz 29 zemalja su se sastali kako bi, kroz razmenu iskustava pronašli rešenje za izlazak iz velike ekonomske krize. Na skupu je osnovan i Međunarodni institut za štednju. Tom prilikom bankari su poslali zajedničku poruku o značaju štednje i finansijske edukacije za razvoj odgovornog društva.

Kabinet guvernera