ћирилица | english info servis | rečnik | sadržaj | kontakti | pomoć 

02.11.2017.

Kretanje ekonomske i spoljnotrgovinske aktivnosti

Prema fleš oceni Republičkog zavoda za statistiku, realni međugodišnji rast bruto domaćeg proizvoda u trećem tromesečju 2017. iznosio je 2,1%.

Industrijska proizvodnja u septembru je, prema desezoniranim podacima, porasla za 1,1%, dok je u odnosu na isti mesec prethodne godine bila viša za 7,3%. Međugodišnji rast je vođen povećanjem proizvodnje prerađivačke industrije od 9,0% i rudarstva od 8,0%, dok je aktivnost u sektoru snabdevanja električnom energijom, gasom i parom dostigla nivo iz septembra prošle godine. U periodu januar–septembar, u odnosu na isti period prethodne godine, ukupna industrijska proizvodnja povećana je za 3,5%.

Prerađivačka industrija je, prema desezoniranim podacima, u septembru zabeležila rast od 0,6%. Najveći pozitivan doprinos rastu prerađivačke industrije potekao je od rasta proizvodnje hemijskih proizvoda, kao i koksa i derivata nafte. U periodu januar–septembar, u odnosu na isti period prethodne godine, rast prerađivačke industrije iznosio je 6,8%.

Međugodišnje posmatrano, promet robe u trgovini na malo u septembru bio je realno viši za 2,6%, dok je u periodu januar–septembar realno povećan za 4,0%.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u septembru izvoz je desezonirano porastao za 1,7%, a uvoz za 2,0%. Međugodišnje posmatrano, u septembru je robni izvoz, izražen u evrima, povećan za 13,1%, dok je istovremeno uvoz povećan za 12,9% mg.

Kabinet guvernera