ћирилица | english info servis | rečnik | sadržaj | kontakti | pomoć 

10.11.2017.

Narodna banka Srbije poziva na odgovorno postupanje i izveštavanje radi očuvanja stabilnosti finansijskog sistema

Povodom natpisa u medijima o navodnom upadu Bije u Komercijalnu banku a. d. Beograd (Banka), ističemo da, nezavisno od eventualnih aktivnosti drugih državnih organa i institucija, Narodna banka Srbije kontinuirano obavlja svoju nadzornu funkciju, pre svega, u cilju zaštite interesa deponenata i obezbeđenja stabilnosti finansijskog sistema. 

S tim u vezi, navodimo da finansijsku poziciju Banke trenutno karakteriše iznadprosečna likvidnost i kapitalizovanost, uz jedan od najvećih periodičnih finansijskih rezultata u bankarskom sektoru. 

Takođe, ističemo da odgovorno postupanje mora biti zadatak svih – Narodne banke Srbije, drugih državnih organa i institucija, i posebno medija. Tendenciozno aktuelizovanje informacija iz prošlosti koje nemaju povod u sadašnjim dešavanjima može dovesti u pitanje poverenje u stabilnost čitavog finansijskog sistema. Samim tim, nepotpune i neprecizne, a posebno neproverene i paušalne informacije štete svima, naročito kada se za trenutak objavljivanja ovakvih informacija odabere period oko Nedelje štednje, a posledice u krajnjem ishodu uvek trpe svi građani.

Kabinet guvernera