ћирилица | english info servis | rečnik | sadržaj | kontakti | pomoć 

13.11.2017.

Stanje deviznih rezervi i kretanja na međubankarskom deviznom tržištu u oktobru

Devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju oktobra iznosile su 10.760,4 miliona evra, čime se obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 210 odsto i više od šest meseci uvoza robe i usluga. To je dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama. Bruto devizne rezerve u oktobru su povećane za 124,8 miliona evra u odnosu na kraj prethodnog meseca.

Neto devizne rezerve (ukupne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju oktobra iznosile su 9.035,0 miliona evra, što je za 140,0 miliona evra više nego na kraju septembra i predstavlja njihov najviši nivo od 2000. godine.

Povećanju deviznih rezervi u oktobru doprinele su gotovo sve kategorije, u najvećoj meri priliv po osnovu intervencija Narodne banke Srbije kupovinom deviza na međubankarskom deviznom tržištu (45 miliona evra). Pored toga, prilivi po osnovu donacija, upravljanja deviznim rezervama, kao i neto priliv deviza po drugim osnovima (ukupno 71,1 milion evra), višestruko su nadmašili jedinu kategoriju koja je delovala u smeru smanjenja deviznih rezervi – neto razduženje države po osnovu kredita i servisiranja stare devizne štednje (ukupno 27,5 miliona evra). Pozitivan efekat na devizne rezerve (36,2 miliona evra) imala su i povoljna kretanja međuvalutnih odnosa na međunarodnom finansijskom tržištu.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u oktobru iznosio je 657,8 miliona evra i bio je za 77,8 miliona manji nego u prethodnom mesecu. U prvih deset meseci ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 5.102,7 miliona evra.

U oktobru je vrednost dinara prema evru bila gotovo nepromenjena, a Narodna banka Srbije je u tom mesecu intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 15 miliona evra kako bi ublažila prekomerne kratkoročne oscilacije kursa.

Kabinet guvernera