ћирилица | english info servis | rečnik | sadržaj | kontakti | pomoć 

11.12.2017.

Stanje deviznih rezervi i kretanja na međubankarskom deviznom tržištu u novembru

Devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju novembra iznosile 10.105,0 miliona evra, čime se obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 194 odsto i oko šest meseci uvoza robe i usluga. To je gotovo dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama. Devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima (neto devizne rezerve) iznosile su na kraju novembra 8.379,0 miliona evra.

Bruto devizne rezerve su u novembru smanjene za 655,4 miliona evra, a neto devizne rezerve za 656 miliona evra. Smanjenje i bruto i neto deviznih rezervi je u potpunosti rezultat smanjenja javnog duga, odnosno razduženja države u iznosu od 655,9 miliona evra po osnovu dospeća hartija od vrednosti Republike Srbije (evroobveznica) emitovanih na međunarodnom finansijskom tržištu u novembru 2012. godine.

Ipak, povećanje deviznih rezervi u prethodnih šest meseci u ukupnom iznosu od 1.351,1 milion evra, bilo je dvostruko veće od njihovog smanjenja u novembru.

Ostali faktori koji su uticali na kretanja deviznih rezervi u novembru imali su gotovo neutralan efekat. U smeru povećanja delovali su - priliv po osnovu intervencija Narodne banke Srbije na međubankarskom deviznom tržištu u neto iznosu od 80,0 miliona evra, kao i neto prilivi po osnovu donacija, upravljanja deviznim rezervama i drugim osnovima (ukupno neto 56,2 miliona evra). Navedeni prilivi bili su više nego dovoljni da pokriju odlive iz deviznih rezervi usled neto razduženja države po osnovu kredita i deviznih hartija od vrednosti emitovanih na domaćem tržištu u neto iznosu od 50,6 miliona evra, kao i nepovoljan efekat promena međuvalutnih odnosa na svetskom finansijskom tržištu (85,1 miliona evra).

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u novembru iznosio je 965,7 miliona evra i bio je za 307,9 miliona veći nego u prethodnom mesecu. U prvih jedanaest meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 6.068,5 miliona evra.

U novembru je zabeležena nominalna deprecijacija dinara u odnosu na evro od 0,1%, a NBS je u tom mesecu intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 185 miliona evra i prodajom 105 miliona u cilju ublažavanja prekomernih kratkoročnih dnevnih oscilacija kursa.

Kabinet guvernera