ћирилица | english info servis | rečnik | sadržaj | kontakti | pomoć 

15.12.2017.

Agencija Standard and Poor’s povećala kreditni rejting Srbije

Rejting agencija Standard and Poor’s povećala je kreditni rejting Srbije za dugoročno zaduživanje u domaćoj i stranoj valuti sa „BB-“ na „BB“, uz stabilne izglede za njegovo dalje povećanje.

Prema oceni agencije, odluka o povećanju kreditnog rejtinga opredeljena je znatnim popravljanjem fiskalnih rezultata, povoljnim izgledima za stabilan ekonomski rast i smanjenjem spoljne neravnoteže. Agencija ističe i očuvanje cenovne stabilnosti i povoljna kretanja u bankarskom sektoru kao važne faktore povećanja kreditnog rejtinga Srbije.

Ističe se i da je višegodišnji period niske i stabilne inflacije rezultirao jačanjem kredibiliteta Narodne banke Srbije. Prema procenama Agencije, i u narednom srednjem roku NBS će očuvati inflaciju u granicama cilja. Dodatno, u svojoj odluci Standard and Poor’s posebno ističe da je NBS dokazala i svoju operativnu nezavisnost u poslednjih nekoliko godina.

Agencija ukazuje i na značajno smanjenje učešća problematičnih kredita, koje je podržano merama i aktivnostima NBS i Vlade. Standard and Poor’s pozitivno ocenjuje i povećanje kreditne aktivnosti u 2017, kao i da se može očekivati dodatno ubrzanje njenog rasta zahvaljujući odlukama NBS da dodatno smanji referentnu kamatnu stopu u septembru i oktobru. Ističe se i da su posebna dijagnostička ispitivanja aktive banaka koje je sprovela NBS, potvrdila da je bankarski sektor adekvatno kapitalizovan i likvidan.

U domenu fiskalnih kretanja, agencija Standard and Poor’s konstatuje da su ostvareni rezultati znatno bolji od planiranih, a da je fiskalna konsolidacija sprovedena čvrstom kontrolom troškova i povećanjem naplate poreskih prihoda uz ubrzanje ekonomskog rasta. Ističu i da je zahvaljujući ovim rezultatima javni dug smanjen i da se nalazi na stabilnoj opadajućoj putanji.

Agencija ocenjuje da će Srbija i u narednim godinama imati stabilan privredni rast, kao i da postoji prostor za njegovo ubrzanje po osnovu daljeg sprovođenja strukturnih reformi, što će, prema njihovim rečima, biti podržano i nastavkom procesa pridruživanja EU.

Konstatuju se i pozitivni trendovi na planu smanjenja spoljne neravnoteže, gde se u prvi plan ističe snažan rast izvoza roba i usluga kao ključni faktor smanjenja deficita tekućeg računa. Agencija navodi i mogućnost da u narednim godinama tekući deficit bude i niži od projektovanog, imajući u vidu snažan i diversifikovan priliv SDI, koji će, i prema njihovoj oceni, i u narednim godinama biti više nego dovoljan da u celosti pokrije deficit tekućeg računa.

Odluka agencije Standard and Poor’s o popravljanju kreditnog rejtinga za dugoročno zaduživanje je još jedna potvrda rezultata koje postižemo na unapređenju makroekonomskih performansi i investicionog ambijenta, a time i izgleda naše ekonomije. Imajući u vidu ostvarene rezultate, Agencija ocenjuje da postoje stabilni izgledi za dalje povećanje kreditnog rejtinga Srbije.

Kabinet guvernera