ћирилица | english info servis | rečnik | sadržaj | kontakti | pomoć 

29.12.2017.

Procene ekonomskih i spoljnotrgovinskih kretanja u 2017. godini

Republički zavod za statistiku objavio je procene kretanja najznačajnijih makroekonomskih indikatora u 2017. godini koje potvrđuju jačanje naše ekonomije i njenih izgleda u narednom periodu. Inflacija je ostala niska i stabilna i u decembru je iznosila 3,0% mg, čime se našla na centralnoj vrednosti cilja Narodne banke Srbije. Rast BDP-a bio je vođen izvozom koji je, kao rezultat povećanja investicija, nastavio da raste po dvocifrenoj stopi.

Republički zavod za statistiku procenjuje da je bruto domaći proizvod u 2017. godini realno povećan za 1,9%, čemu je, pre svega, doprineo rast industrijske proizvodnje od 3,9%. Rast beleže i uslužni sektori, a pre svih trgovina, turizam, saobraćaj i ugostiteljstvo, dok je zbog nepovoljnih vremenskih prilika poljoprivredna proizvodnja bila očekivano niža. Povoljna kretanja u realnom sektoru nastavila su da se pozitivno odražavaju i na tržište rada na kojem se beleži rast zaposlenosti i zarada.

Prema desezoniranim podacima Republičkog zavoda za statistiku, industrijska proizvodnja je u novembru 2017. zabeležila rast od 1,2%, a njen prerađivački sektor od 2,4%. U odnosu na isti mesec prethodne godine ukupna industrijska proizvodnja je u novembru bila veća za 5,5%, a prerađivačka za 8,2%.

Promet robe u trgovini na malo je u novembru, međugodišnje posmatrano, realno veći za 2,9%, dok je u periodu januar-novembar 2017, u odnosu na isti period prethodne godine, povećan za 3,8%.
Kada je reč o spoljnotrgovinskim kretanjima, prema podacima RZS-a, u periodu januar-novembar 2017, u odnosu na isti period prethodne godine, robni izvoz izražen u evrima veći je za 13,1%, dok je uvoz povećan za 14,6%.

Rezultati u ovoj godini potvrđuju da se, zahvaljujući postignutoj makroekonomskoj stabilnosti i unapređenju poslovnog i investicionog ambijenta, nastavljaju pozitivna ekonomska kretanja i jačaju perspektive rasta naše privrede.


Kabinet guvernera