ћирилица | english info servis | rečnik | sadržaj | kontakti | pomoć 

15.01.2018.

Stanje deviznih rezervi i kretanja na međubankarskom deviznom tržištu u decembru

Devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju decembra, prema preliminarnim podacima, iznosile 9.960,9 miliona evra, čime se obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 176 odsto i oko šest meseci uvoza robe i usluga. To je gotovo dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama. Devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima (neto devizne rezerve) iznosile su na kraju decembra 8.274,0 miliona evra.

Bruto devizne rezerve su u decembru smanjene za 144,1 milion evra, a neto devizne rezerve za 105,0 miliona evra. Smanjenje bruto i neto deviznih rezervi gotovo u celosti je rezultat smanjenja deviznog duga Republike Srbije i nepovoljnih promena međuvalutnih odnosa na međunarodnom finansijskom tržištu. Država se u decembru po osnovu kredita i deviznih hartija od vrednosti emitovanih na domaćem tržištu neto razdužila 126,0 miliona evra, dok je negativan efekat međuvalutnih promena iznosio 20,9 miliona evra.

Ostale transakcije koje su tokom decembra uticale na stanje deviznih rezervi imale su gotovo neutralan efekat. Prilivi, u ukupnom iznosu od 166,7 miliona evra, po osnovu donacija, upravljanja deviznim rezervama i po drugim osnovima, u potpunosti su pokrili odlive iz deviznih rezervi od 163,9 miliona evra po osnovu intervencija Narodne banke Srbije na međubankarskom deviznom tržištu, manjeg izdvajanja banaka na račune devizne obavezne rezerve i servisiranja stare devizne štednje.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u decembru iznosio je 1.452,5 miliona evra i bio je za 487,7 miliona veći nego u prethodnom mesecu. U 2017. godini, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 7.519,9 miliona evra.

U decembru je zabeležena nominalna aprecijacija dinara prema evru od 0,8%, a Narodna banka Srbije je, radi ublažavanja prekomernih kratkoročnih oscilacija deviznog kursa u ambijentu preovlađujućih deprecijacijskih pritisaka, intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu uglavnom na strani prodaje deviza (neto prodaja 135 miliona evra).

Kabinet guvernera