ћирилица | english info servis | rečnik | sadržaj | kontakti | pomoć 

18.04.2018.

Delegacija Srbije na Prolećnom zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke

Delegacija Republike Srbije, koju predvodi Jorgovanka Tabaković, guverner Narodne banke Srbije i guverner Srbije u Međunarodnom monetarnom fondu, a čine je predstavnici Ministarstva finansija i Narodne banke Srbije, prisustvovaće Prolećnom zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda i Grupacije Svetske banke u Vašingtonu.

S predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda, delegacija će razgovarati o oblicima buduće saradnje Republike Srbije s MMF-om, odnosno o mogućnosti zaključenja novog aranžmana sa ovom institucijom tokom ove godine. Predviđen je nastavak razgovora dveju strana, započetih tokom prethodne misije MMF-a u Beogradu, o aspektima ekonomskog programa koji bi bio podržan novim nefinansijskim aranžmanom ove institucije – Instrumentom za koordinaciju politike. Ovaj instrument treba da obezbedi savetodavnu pomoć u sprovođenju makroekonomskog programa, a u slučaju Republike Srbije bio bi usmeren ka održavanju makroekonomske stabilnosti, fiskalne održivosti i reformi, radi postizanja snažnijeg i inkluzivnog privrednog rasta i održivog privrednog razvoja.

Tokom Prolećnog zasedanja, biće održani sastanci Međunarodnog monetarnog i finansijskog komiteta i Zajedničkog komiteta za razvoj, koji predstavljaju savetodavne organe ovih institucija.

Takođe, planirani su sastanci s predstavnicima Svetske banke, na kojima će se razgovarati o finansijskoj saradnji sa ovom međunarodnom finansijskom institucijom, u okviru programa Strateški okvir za partnerstvo u periodu od 2016. do 2020. godine.

Prolećno zasedanje će biti prilika i za niz bilateralnih susreta koje će predstavnici delegacije Republike Srbije imati u Vašingtonu.

Na ovogodišnjem Prolećnom zasedanju razgovaraće se o aktuelnim kretanjima u svetskoj privredi, svetskoj finansijskoj stabilnosti, digitalizaciji i značaju tehnologija u svetu, jačanju prevencije u borbi protiv korupcije i ciljevima održivog razvoja u svetu.

Kabinet guvernera