ћирилица | english info servis | rečnik | sadržaj | kontakti | pomoć 

30.04.2018.

Kretanje ekonomske i spoljnotrgovinske aktivnosti

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, međugodišnji realni rast bruto domaćeg proizvoda u prvom tromesečju iznosio je 4,5% i, prema našoj proceni, bio je vođen pre svega snažnim rastom investicija.

Industrijska proizvodnja je u prvom tromesečju porasla u odnosu na isti period prethodne godine za 5,9%. Rast su ostvarili svi sektori – snabdevanje električnom energijom, gasom i parom 10,9% međugodišnje, rudarstvo 2,0% međugodišnje i prerađivačka industrija 5,0% međugodišnje. Unutar prerađivačke industrije, međugodišnji rast proizvodnje zabeležen je u tri četvrtine oblasti.

Kratkoročni pokazatelji aktivnosti u građevinarstvu, pre svega rast proizvodnje građevinskog materijala, kapitalnih izdataka države, broja izdatih građevinskih dozvola i zaposlenosti, ukazuju na to da je ovaj sektor ubrzao rast i, prema našoj proceni, dao značajan doprinos rastu bruto domaćeg proizvoda u prvom tromesečju.

Povoljna kretanja beležimo i kod ključnih pokazatelja aktivnosti uslužnih sektora u prvom tromesečju. Promet robe u trgovini na malo, međugodišnje posmatrano, bio je realno viši za 3,2%, a broj dolazaka i noćenja turista raste po dvocifrenim stopama.

U prvom tromesečju, robni izvoz je, izražen u evrima, bio za 8,7% viši nego u istom periodu prethodne godine. Istovremeno, povećana je i vrednost robnog uvoza za 12,3%. Struktura uvoza, u kojem dominiraju nabavke opreme i repromaterijala za potrebe industrije, takođe potvrđuje da su investicije ključni izvor rasta u ovom tromesečju.

Kabinet guvernera