ћирилица | english info servis | rečnik | sadržaj | kontakti | pomoć 

11.05.2018.

Stanje deviznih rezervi i kretanja na međubankarskom deviznom tržištu u aprilu

Devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju aprila iznosile su 10.429,3 miliona evra, što je za 194,4 miliona evra više nego na kraju marta. Time se obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 189 odsto i više od pet meseci uvoza robe i usluga, i gotovo je dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju aprila iznosile su 8.625 miliona evra, što je za 165 miliona evra više nego na kraju marta.

Značajna je činjenica da je povećanje deviznih rezervi ostvareno u ambijentu prevremenog razduženja države prema poveriocima Londonskog kluba (odliv u iznosu od 130,9 miliona evra) i neto razduženja po osnovu deviznih hartija od vrednosti emitovanih na domaćem finansijskom tržištu (odliv od 24,4 miliona evra). Najveći doprinos povećanju deviznih rezervi potiče od priliva po osnovu intervencija Narodne banke Srbije na domaćem deviznom tržištu (kupovina 215,0 miliona evra). Pored toga, u pravcu povećanja delovali su i neto prilivi po osnovu deviznih kredita, donacija, upravljanja deviznim rezervama i ostalim osnovima (ukupno 75,1 milion evra), a zabeležen je i pozitivan neto uticaj tržišnih faktora (59,6 miliona evra), pre svega promene međuvalutnih odnosa na međunarodnom finansijskom tržištu.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u aprilu iznosio je 472,3 miliona evra i bio je za 370,5 miliona manji nego u prethodnom mesecu. U prva četiri meseca ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 2.748,9 miliona evra.

U aprilu je zabeležena nominalna aprecijacija dinara prema evru od 0,2%, a Narodna banka Srbije je u tom mesecu intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 205 miliona evra kako bi ublažila prekomerne kratkoročne oscilacije kursa.

Kabinet guvernera