ћирилица | english info servis | rečnik | sadržaj | kontakti | pomoć 

24.05.2018.

Prvi „Beogradski istraživački seminar” u Narodnoj banci Srbije

Prvi međunarodni istraživački seminar, koji zajedno organizuju Narodna banka Srbije i Ekonomski fakultet u Beogradu, biće održan u petak, 25. maja, u 13 časova. Ovo je prvi „Beogradski istraživački seminar” koji se realizuje nakon što su guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković i dekan Ekonomskog fakulteta Branislav Boričić potpisali memorandum o saradnji na zajedničkoj realizaciji seminara iz ekonomije i finansija.

Seminar će održati profesor Univerziteta Koč u Istanbulu Kamil Jilmaz na temu „Input-autput mreže i povezanost sektorskih promena proizvođačkih cena” (Input-Output Networks and Producer Price Inflation Connectedness). Dr Kamil Jilmaz je redovni profesor ekonomije na Univerzitetu Koč u Istanbulu i jedan od vodećih autora u svetu iz oblasti modeliranja mrežnih veza. Koautor je široko primenjenog Dibold–Jilmaz indeksa mrežne povezanosti, koji omogućava merenje intenziteta veza između pojedinaca, poput poslovnih banaka, osiguravajućih društava ili berzanskih tržišta. Objavio je veliki broj radova u vodećim svetskim časopisima, poput Journal of Finance, Economic Journal, Journal of Econometrics, Journal of Business and Economic Statistics. Pored naučnog rada, profesor Jilmaz je i dugogodišnji saradnik Centralne banke Turske i konsultant Svetske banke. Više o njegovom radu možete pogledati na ovom linku .

Rad analizira meru u kojoj input-autput veze između industrijskih sektora utiču na intenzitet prenošenja cenovnih poremaćaja između sektora i, u zbiru, na ukupnu inflaciju. Koristeći Dibold–Jilmaz indeks mrežne povezanosti, autori pokazuju da znatan deo (preko 50%) promene proizvođačkih cena potiče od cenovnih poremećaja u drugim sektorima, pre svega u sektorima međufaznih proizvoda. Dati rezultati ukazuju na to da input-autput mreže mogu da pojačaju uticaj pojedinačnih poremećaja (na nivou firmi ili sektora) na ukupna kretanja u privredi. 

Seminar se održava u zgradi Narodne banke Srbije u Nemanjinoj 17, a svi zainteresovani za učešće mogu se prijaviti putem imejla: seminari@nbs.rs, najkasnije do četvrtka, 24. maja, do 15 časova. Organizovanjem predavanja, odnosno predstavljanjem radova međunarodno uglednih autora, uz neposrednu razmenu mišljenja sa učesnicima na seminaru, doprinosi se podizanju nivoa naučnoistraživačkog rada i razvoju kvalitetnije i kreativnije akademske diskusije u Srbiji.

 

Kabinet guvernera