ћирилица | english info servis | rečnik | sadržaj | kontakti | pomoć 

01.06.2018.

Kretanje ekonomske i spoljnotrgovinske aktivnosti

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, realni međugodišnji rast BDP-a u prvom tromesečju iznosio je 4,6%, što je više od preliminarne procene, koja je iznosila 4,5%. S proizvodne strane, rastu BDP-a pozitivno su doprineli svi sektori privrede. S rashodne strane ključan doprinos potekao je od rasta investicija i finalne potrošnje.

Industrijska proizvodnja u aprilu, u odnosu na isti mesec prethodne godine, porasla je za 3,1%. U istom periodu, porasla je proizvodnja svih industrijskih sektora – prerađivački za 1,0%, rudarstvo za 1,7% i snabdevanje električnom energijom gasom i parom za 13,0%. U periodu januar–april, u odnosu na isti period prethodne godine, rast industrijske proizvodnje iznosio je 5,2%.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, promet robe u trgovini na malo u aprilu, u odnosu na isti mesec 2017, realno je povećan za 5,1%. U periodu januar–april, u odnosu na isti period prethodne godine, promet u trgovini na malo realno je veći za 3,8% i rezultat je rasta prometa i prehrambenih, i neprehrambenih proizvoda i motornih goriva.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u periodu januar–april ostvaren je međugodišnji rast izvoza robe od 7,5%, pre svega kao rezultat povećanja izvoza prerađivačke industrije od 11,0%, koji je zabeležen u 22 od 23 oblasti. Međugodišnji rast uvoza u istom periodu iznosio je 13,5%, i vođen je pre svega većim uvoznim nabavkama sirovina i opreme.

Kabinet guvernera