ћирилица | english info servis | rečnik | sadržaj | kontakti | pomoć 

08.08.2018.

Narodna banka Srbije jedina nadležna da odlučuje o zahtevu za sticanje vlasništva u Telenor banci

Povodom medijskih napisa u vezi s postupkom „sticanja” Telenor banke i vesti da je Komisija za zaštitu konkurencije Srbije PPF grupi odobrila preuzimanje te banke, koja je deo Telenor grupe, Narodna banka Srbije ističe da od januara, kada je odbila zahtev jednog pravnog lica za sticanje vlasništva u ovoj banci (zahtev podnet 2017. godine u ime i za račun fizičkog lica – RSC Investments B.V.Holandija u ime i za račun Elvin Vehip Guri), nije primljen nijedan zahtev za davanje prethodne saglasnosti za sticanje vlasništva u pomenutoj banci, pa ni zahtev PPF grupe.

Narodna banka Srbije ukazuje na to da, tek nakon prijema urednog zahteva za davanje prethodne saglasnosti za sticanje vlasništva u banci, otpočinje postupak ocene podnetog zahteva, te da je Narodna banka Srbije jedina nadležna da o tom zahtevu konačno odlučuje.

U prilog navedenom govore imperativne odredbe Zakona o bankama kojima je propisano da nijedno lice ne može bez prethodne saglasnosti Narodne banke Srbije steći direktno ili indirektno vlasništvo u banci koje mu omogućava od 5% i više glasačkih prava u toj banci.

Kabinet guvernera