ћирилица | english info servis | rečnik | sadržaj | kontakti | pomoć 

24.09.2018.

Počeli zvanični razgovori sa misijom Međunarodnog monetarnog fonda

Plenarnim sastankom, koji je održan danas u Narodnoj banci Srbije, počeli su zvanični razgovori predstavnika Republike Srbije s misijom Međunarodnog monetarnog fonda u vezi s prvim razmatranjem rezultata novog programa makroekonomskih i strukturnih reformi, podržanog Instrumentom za koordinaciju politike (PCI-Policy Coordination Instrument). Delegaciju Republike Srbije predvodila je guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, koja je i guverner Republike Srbije u Međunarodnom monetarnom fondu, a u razgovorima su učestvovali i predstavnici ministarstava finansija i privrede.

Misija Međunarodnog monetarnog fonda, koju predvodi Džejms Rouf, boraviće u Beogradu od 24. septembra do 4. oktobra 2018. Tokom posete misije MMF-a razmotriće se i analizirati aktuelna ekonomska, monetarna i fiskalna kretanja u zemlji, kao i projekcije makroekonomskih pokazatelja za ovu i narednu godinu.

Takođe, razgovaraće se o ispunjenju ciljeva i sprovođenju dogovorenih mera ekonomske politike, radi očuvanja postignute unutrašnje i spoljne ravnoteže, jačanja institucija i nastavka reformi u finansijskom sektoru. Posebna pažnja tokom razgovora biće posvećena ubrzanju započetih strukturnih reformi, koje treba da doprinesu rastu produktivnosti, zaposlenosti u privatnom sektoru i postizanju visokih i održivih stopa privrednog rasta.

Instrument za koordinaciju politike, koji je odobren Republici Srbiji 18. jula 2018, savetodavnog je karaktera, ne predviđa korišćenje finansijskih sredstava Međunarodnog monetarnog fonda i nema troškove za Republiku Srbiju. Odobren je za period od 30 meseci, a ukupno je planirano pet polugodišnjih razmatranja rezultata programa.

Kabinet guvernera