ћирилица | english info servis | rečnik | sadržaj | kontakti | pomoć 

26.10.2018.

Narodna banka Srbije obeležava Svetsku nedelju štednje od 29. oktobra do 2. novembra

Narodna banka Srbije će od 29. oktobra do 2. novembra i ove godine obeležiti Svetsku nedelju štednje programima finansijske edukacije. Pored posete Centru za posetioce Narodne banke Srbije u Ulici kralja Petra 12, uz stručno vođenje zaposlenih kroz stalnu postavku i tematske izložbe, planirano je održavanje različitih aktivnosti iz oblasti finansijske edukacije za mlade. Biće realizovane radionice „Moj budžet i ja”, „Dinar naš novac” i „Znamenite ličnosti na opticajnim novčanicama”, kao i turnir u edukativnoj igri „Finansije za kasnije”. Pored toga, predstavnici Narodne banke Srbije će tokom Svetske nedelje štednje gostovati u biblioteci Centra za kulturu u Kladovu, a u Centru za posetioce ugostiće učenike i profesore Trgovinsko-ugostiteljske škole iz Leskovca.

Učesnici radionica „Moj budžet i ja”, „Dinar naš novac” i „Znamenite ličnosti na opticajnim novčanicama” analiziraće pojmove trošenja, zaduživanja i štednje i upoznaće se sa istorijatom novca uopšte, a posebno dinara. Takođe, učesnici ovih radionica saznaće koji su elementi zaštite novčanica od falsifikovanja, kao i na koji način da upravljaju svojim novcem i budžetom. Edukativna igra „Finansije za kasnije” na zabavan i maštovit način uvodi učesnike u svet finansijskih proizvoda i način planiranja svojih finansija u budućnosti.

U okviru posete izložbenom prostoru Narodne banke Srbije u objektu u Ulici kralja Petra 12, predviđeno je stručno predstavljanje osnovne izložbene postavke „Novac na tlu Srbije od najranije pojave do danas”, na kojoj su hronološki predstavljeni odabrani primerci iz numizmatičke zbirke Narodne banke Srbije, kao i tematskih izložbi „Kovani novac Srbije” – o procesu izrade kovanog novca od idejnog rešenja do realizacije i „Falsifikati” – o obeležjima zaštite novčanica dinara, evra i dolara od falsifikovanja.

Posetioci će moći da pogledaju video-materijale, koriste interaktivne sadržaje i da kao suvenir dobiju novčanicu sa sopstvenim likom u boji.

Svetski dan štednje ustanovljen je 31. oktobra 1924. godine, na skupu bankara u Milanu, kada je osnovan i Međunarodni institut za štednju. Bankarski sektor i finansijske institucije Svetski dan štednje obeležavaju svake godine različitim aktivnostima.

Kabinet guvernera