ћирилица | english info servis | rečnik | sadržaj | kontakti | pomoć 

21.12.2018.

Održan četvrti nagradni turnir u edukativnoj igri „Monetura”

Četvrti nagradni turnir u edukativnoj igri „Monetura” održan je u Narodnoj banci Srbije. Glavnu nagradu – učešće na letnjoj praksi u centralnoj banci, studentima je uručio viceguverner Željko Jović.

Priliku da obavljaju letnju praksu dobili su Rastko Jovović, student Ekonomskog fakulteta u Subotici, osvojivši prvo mesto, Dijana Marinković, student Ekonomskog fakulteta u Beogradu, kao drugoplasirana, i Luka Ilić, takođe student Ekonomskog fakulteta u Beogradu, koji je zauzeo treće mesto.

Na ovogodišnjem turniru učestvovalo je devet fakulteta, a pravo da se takmiče ostvarili su studenti završnih godina s prosekom 8,00 i više u dosadašnjem toku studija. Pored stalnih saradnika, ove godine pridružili su nam se i studenti Državnog univerziteta iz Novog Pazara, čime Narodna banka Srbije proširuje saradnju s fakultetima usmerenu na sticanje praktičnih znanja iz oblasti ekonomije i finansija.

U skladu sa Strategijom Narodne banke Srbije na polju finansijskog obrazovanja, samo u prethodnih pet godina odigrano je više od 120 turnira u srednjim ekonomskim školama i na ekonomskim fakultetima u Beogradu i širom Srbije.

„Monetura” je edukativna igra na tabli koja predstavlja funkcionisanje Narodne banke Srbije. Igrač se suočava s realnim životnim situacijama u kojima naš monetarni sistem može da se nađe i tako, korišćenjem odgovarajućih mera koje primenjuje Narodna banka Srbije, utiče na datu situaciju.

Primenom odgovarajućih mera igrač osvaja ili gubi poene i inflaciju održava u granicama željene vrednosti. Poeni koji se osvajaju u igri predstavljaju glavno obeležje uspešnosti: stopu inflacije, vrednost dinara i poverenje građana.

Kabinet guvernera