ћирилица | english info servis | rečnik | sadržaj | kontakti | pomoć 

28.01.2019.

Saopštenje o organizovanju dodatne svop aukcije deviza EUR/RSD

Narodna banka Srbije je donela odluku o organizovanju devizne svop aukcije, čime je upotrebila jedan od regularnih instrumenata koji joj stoje na raspolaganju za regulisanje dinarske i devizne likvidnosti bankarskog sektora. Na ovaj način, Narodna banka Srbije je pružila mogućnost bankama da, u trenutnom ambijentu smanjenih viškova dinarske likvidnosti, pribave likvidnost u dinarima na rok od 14 dana.

Organizovanjem svop aukcije deviza EUR/RSD, Narodna banka Srbije je bankama obezbedila dinarsku likvidnost na rok od dve nedelje u iznosu od 22,5 milijardi dinara i tako poslala jasan signal učesnicima na međubankarskom novčanom tržištu da neće dozvoliti neopravdan rast kratkoročnih kamatnih stopa na tom tržištu ili bilo kakvu segmentaciju tržišta kratkoročnih pozajmica.

Da bi omogućila nesmetano funkcionisanje novčanog tržišta, Narodna banka Srbije će i u narednom periodu nastaviti pažljivo da prati kretanja na domaćem finansijskom tržištu i po potrebi reaguje kako bi obezbedila njegovo nesmetano funkcionisanje.

Narodna banka Srbije je danas organizovala dodatnu dvonedeljnu svop aukciju, na kojoj je u prvom kraku od banaka kupila devize – evre za dinare. Na aukciji, Narodna banka Srbije je svop kupila 190 miliona evra po prosečnim ponderisanim svop poenima od 1.152.

Kabinet guvernera