ћирилица | english info servis | rečnik | sadržaj | kontakti | pomoć 

29.01.2019.

Počeli zvanični razgovori misije Međunarodnog monetarnog fonda s delegacijom Srbije

Plenarnim sastankom, koji je održan danas u Narodnoj banci Srbije, započeli su zvanični razgovori predstavnika Republike Srbije s misijom Međunarodnog monetarnog fonda. Delegaciju Republike Srbije predvodi guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, koja je i guverner Republike Srbije u Međunarodnom monetarnom fondu. U razgovorima su učestvovali i predstavnici ministarstava finansija i privrede.

Misija Međunarodnog monetarnog fonda, koju predvodi Džejms Rouf, boravi u Beogradu od 28. januara do 5. februara 2019.

Tokom posete misije biće razmatrano sprovođenje programa makroekonomskih i strukturnih reformi koji je podržan Instrumentom za koordinaciju politika. Instrument je odobren Srbiji u julu 2018, savetodavnog je karaktera i ne predviđa korišćenje finansijskih sredstava. Program ima za cilj povećanje nivoa investicija, dalji rast zaposlenosti u privatnom sektoru, smanjenje sive ekonomije i ubrzanje reformi. Tokom posete misije razgovaraće se i o izgledima i projekcijama za period 2019–2020. godine.

Istovremeno, biće najavljene teme za konsultacije po članu IV Statuta Međunarodnog monetarnog fonda, koje će za Republiku Srbiju biti obavljene tokom tekuće godine. Redovne konsultacije obavljaju se sa svim zemljama članicama u okviru sprovođenja nadzorne funkcije Međunarodnog monetarnog fonda. U okviru konsultacija, članovi misije analiziraće celokupna privredna kretanja u Republici Srbiji, kao i ekonomske politike i mere. Prethodne konsultacije po članu IV Statuta Međunarodnog monetarnog fonda s Republikom Srbijom obavljene su krajem avgusta 2017.

Kabinet guvernera