ћирилица | english info servis | rečnik | sadržaj | kontakti | pomoć 

01.02.2019.

Kretanje ekonomske i spoljnotrgovinske aktivnosti

Prema preliminarnoj proceni Republičkog zavoda za statistiku, realni međugodišnji rast bruto domaćeg proizvoda u četvrtom tromesečju 2018. godine iznosio je 3,5%.

Na nivou godine industrijska proizvodnja je porasla za 1,3%, vođena rastom u sektoru prerađivačke industrije od 1,9% i rastom aktivnosti u sektoru snabdevanja električnom energijom, gasom i parom od 1,2%. U decembru 2018. godine zabeležen je međugodišnji pad industrije od 6,3%, što je posledica delovanja spoljnih faktora.

Zaključno sa 2018. godinom, u prethodnom četvorogodišnjem periodu proizvodnja prerađivačke industrije porasla je za više od 20%, a njen izvoz porastao je gotovo 50%. Pritom, izvoz je rastao u svim oblastima prerađivačke industrije.

Realni promet u trgovini na malo u 2018. godini porastao je za 4,2%. U prethodne četiri godine, rast realnog prometa iznosio je skoro 18%, pri čemu je ključni faktor takvog kretanja rast zaposlenosti i zarada u privatnom sektoru.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, izvoz robe izražen u evrima na nivou godine povećan je za 8,1%, dok je rast uvoza iznosio 13,0%. Rast uvoza je tokom 2018, kao i u 2017. godini, bio opredeljen pre svega rastom uvoza opreme za potrebe investicija, rastom uvoza energenata usled rasta cene nafte i uvozom ostalih sirovina za potrebe industrije.

Kabinet guvernera