ћирилица | english info servis | rečnik | sadržaj | kontakti | pomoć 

11.02.2019.

Saopštenje o organizovanju dodatne svop aukcije deviza EUR/RSD

Narodna banka Srbije je danas, drugi put u 2019. godini, organizovala dodatnu dvonedeljnu svop aukciju, na kojoj je u prvom kraku od banaka kupila devize – evre za dinare. Na ovoj aukciji, koja predstavlja jedan od regularnih instrumenata koji stoje na raspolaganju za regulisanje dinarske i devizne likvidnosti bankarskog sektora, Narodna banka Srbije je svop kupila 110,5 miliona evra po prosečnim ponderisanim svop poenima od 1.091.

Organizovanjem današnje svop aukcije deviza EUR/RSD, Narodna banka Srbije je bankama na rok od dve nedelje obezbedila dinarsku likvidnost u iznosu od 13,1 milijardi dinara.

Kako bi omogućila da se bankarski sektor postepeno prilagodi situaciji poboljšane likvidnosti na novčanom tržištu, a imajući u vidu dospeće prethodne dodatne svop aukcije (sreda, 13. februar), Narodna banka Srbije je danas organizovala novu dodatnu svop aukciju, sa nižom realizacijom nego na prethodnoj aukciji.

Prethodna dodatna dvonedeljna svop aukcija, održana 28. januara (Narodna banka Srbije je tada bankama na period od dve nedelje obezbedila 22,5 milijardi dinara likvidnosti u zamenu za 190 miliona evra devizne likvidnosti), ostvarila je svoj cilj u pogledu poboljšanja likvidnosti bankarskog sektora i obezbeđenja nastavka nesmetanog funkcionisanja međubankarskog novčanog tržišta (MNT). Proaktivnim delovanjem Narodna banka Srbije je omogućila da ne dođe do potencijalne segmentacije MNT, niti do eventualnog značajnijeg rasta kratkoročnih kamatnih stopa.

Narodna banka Srbije će i u narednom periodu nastaviti pažljivo da prati kretanja na domaćem finansijskom tržištu i po potrebi reaguje kako bi obezbedila njegovo nesmetano funkcionisanje.

Kabinet guvernera