ћирилица | english info servis | rečnik | sadržaj | kontakti | pomoć 

25.02.2019.

Saopštenje o organizovanju dodatne svop aukcije deviza EUR/RSD

Narodna banka Srbije je danas, treći put u 2019. godini, organizovala dodatnu dvonedeljnu svop aukciju, na kojoj je u prvom kraku od banaka kupila devize – evre za dinare. Na ovoj aukciji, koja predstavlja jedan od regularnih instrumenata koji joj stoje na raspolaganju za regulisanje dinarske i devizne likvidnosti bankarskog sektora, Narodna banka Srbije je svop kupila 70,0 miliona evra po prosečnim ponderisanim svop poenima od 1.068.

Organizovanjem današnje svop aukcije deviza EUR/RSD, Narodna banka Srbije je bankama na rok od dve nedelje obezbedila dinarsku likvidnost u iznosu od 8,3 milijarde dinara.

Kako bi se omogućilo dalje postepeno prilagođavanje bankarskog sektora situaciji poboljšane likvidnosti na novčanom tržištu, a imajući u vidu dospeće druge dodatne svop aukcije (sreda, 27. februar), Narodna banka Srbije je danas organizovala novu dodatnu svop aukciju, sa još nižom realizacijom nego na prethodnoj aukciji.

Dodatna dvonedeljna svop aukcija održana 28. januara (Narodna banka Srbije je tada bankama na period od dve nedelje obezbedila 22,5 milijardi dinara likvidnosti u zamenu za 190 miliona evra devizne likvidnosti), ostvarila je svoj cilj u pogledu poboljšanja likvidnosti bankarskog sektora i obezbeđenja nastavka nesmetanog funkcionisanja međubankarskog novčanog tržišta (MNT). Proaktivnim delovanjem Narodne banke Srbije izbegnuta je mogućnost potencijalne segmentacije MNT, kao i eventualni značajniji rast kratkoročnih kamatnih stopa. Narednom dodatnom svop aukcijom koja je održana 11. februara (na ovoj aukciji Narodna banka Srbije je bankama na period od dve nedelje obezbedila 13,1 milijardi dinara likvidnosti u zamenu za 110,5 miliona evra devizne likvidnosti), Narodna banka Srbije je omogućila postepeno prilagođavanje bankarskog sektora situaciji poboljšane likvidnosti  na novčanom tržištu.

Narodna banka Srbije će i dalje pažljivo pratiti kretanja na domaćem finansijskom tržištu i po potrebi reagovati kako bi obezbedila nastavak njegovog nesmetanog funkcionisanja.

Kabinet guvernera