ћирилица | english info servis | rečnik | sadržaj | kontakti | pomoć 

14.03.2019.

Narodna banka Srbije ostvarila dobit posle oporezivanja u 2018. godini

Narodna banka Srbije u 2018. godini ostvarila je ukupnu dobit posle oporezivanja u iznosu od 30,66 milijardi dinara. Dobit iz operativnog poslovanja (koja nije proistekla iz kursnih razlika i revalorizacionih rezervi), od ukupno 13,24 milijarde dinara, biće, u skladu s članom 77. Zakona o Narodnoj banci Srbije, raspodeljena tako da će 70% ove dobiti, odnosno 9,27 milijardi dinara, biti preneto u budžet Republike Srbije. Ostatak se raspodeljuje tako da 10% ulazi u osnovni kapital, a 20% u posebne rezerve Narodne banke Srbije.

Porez na dobit koji će Narodna banka Srbije po konačnom obračunu za 2018. godinu uplatiti u budžet iznosi 426.343.000 dinara.

Savet guvernera usvojio je danas finansijske izveštaje Narodne banke Srbije za 2018. godinu, i zajedno sa izveštajem ovlašćenog revizora, biće dostavljeni Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Podsećamo i na to da Narodna banka Srbije po svojoj funkciji nije profitna institucija, već institucija koja mora da obezbedi ostvarivanje zakonom postavljenih ciljeva obezbeđenja cenovne i finansijske stabilnosti na održiv način.

Narodna banka Srbije je i u 2018. godini ostvarila svoje zakonom definisane ciljeve i očuvala nisku i stabilnu inflaciju, doprinoseći stabilnim uslovima poslovanja i investiranja, što je merilo uspešnosti svake centralne banke.

Kabinet guvernera