ћирилица | english info servis | rečnik | sadržaj | kontakti | pomoć 

22.03.2019.

Narodna banka Srbije edukativnim aktivnostima obeležava Svetsku nedelju novca

Narodna banka Srbije, i ove godine, od 25. do 29. marta, brojnim edukativnim aktivnostima za mlade svih uzrasta obeležiće Svetsku nedelju novca, koja se na inicijativu Međunarodnog pokreta za finansijsku edukaciju dece i omladine obeležava svake godine u celom svetu.

U skladu sa strategijom Narodne banke Srbije na polju finansijskog obrazovanja, cilj je da se predškolci, osnovci, srednjoškolci i studenti upoznaju sa osnovnim pojmovima iz oblasti finansija, pomoću prilagođenih didaktičkih materijala, kroz radionice, predavanja i druge aktivnosti.

U sklopu ovogodišnjeg programa, pored posete Centru za posetioce Narodne banke Srbije u Ulici kralja Petra 12, uz stručno vođenje zaposlenih kroz stalnu postavku i tematske izložbe, planiran je niz aktivnosti na teme iz finansijskog obrazovanja za mlade:

  • Održavanje radionica „Falsifikati”, „Moj budžet i ja”, „Znamenite ličnosti na dinarskim opticajnim novčanicama” i „Dinar naš novac”, koje, analizirajući pojmove trošenja, zaduživanja i štednje, govoreći o istorijatu novca uopšte, posebno dinara, kao i elementima zaštite novčanica od falsifikovanja, upoznaju i uče učesnike kako razumno da upravljaju svojim novcem i da planiraju budžet;
  • Održavanje turnira u edukativnoj igri „Finansije za kasnije”, koja uvodi učesnike u svet finansijskih proizvoda i planiranje finansijske budućnosti;
  • Predstavljanje aktivnosti koje sprovodi Narodna banka Srbije na polju finansijske edukacije dece i omladine i prosvetnih radnika na školskom sajmu kulture „Tržnica ideja” u prostorijama Jugoslovenske kinoteke.

Aktivnosti će biti organizovane u objektu Narodne banke Srbije u Beogradu u Ulici kralja Petra 12, u Prvoj ekonomskoj školi u Beogradu, na Pravnom fakultetu u Beogradu, u prostorijama Jugoslovenske kinoteke, kao i u prostorijama Srednje škole „Vuk Karadžić” u Ljuboviji, gde će pored srednjoškolaca radionicama prisustvovati i učenici Osnovne škole „Petar Vragolić”.

U okviru posete izložbenom prostoru Narodne banke Srbije u objektu u Ulici kralja Petra 12, predviđeno je stručno predstavljanje osnovne izložbene postavke „Novac na tlu Srbije od najranije pojave do danas”, na kojoj su hronološki predstavljeni odabrani primerci iz numizmatičke zbirke Narodne banke Srbije. Biće predstavljene i tematske izložbe „Kovani novac Srbije” – o procesu izrade kovanog novca od idejnog rešenja do realizacije i „Falsifikati”, posvećene vidljivim obeležjima zaštite novčanica dinara, evra i dolara od falsifikovanja. Posetioci će moći da pogledaju video-materijale, da koriste interaktivne sadržaje i da kao suvenir dobiju imitaciju novčanice sa sopstvenim likom.

Svetska nedelja novca predstavlja globalnu akciju čiji su ciljevi edukacija dece i omladine o novcu, štednji, preduzetništvu i sličnim temama kroz zabavne i interaktivne aktivnosti. Aktivnosti u okviru Svetske nedelje novca organizuju škole, univerziteti, ministarstva, centralne banke i druge finansijske i obrazovne institucije širom sveta.

Kabinet guvernera