ћирилица | english info servis | rečnik | sadržaj | kontakti | pomoć 

25.03.2019.

Saopštenje o organizovanju dodatne svop aukcije deviza EUR/RSD

Narodna banka Srbije je danas, četvrti put u 2019. godini, organizovala dodatnu dvonedeljnu svop aukciju, na kojoj je u prvom kraku na rok od dve nedelje od banaka svop kupila devize – evre za dinare u iznosu od 42 miliona evra po prosečnim ponderisanim svop poenima od 1.107, čime je bankama obezbedila dinarsku likvidnost u iznosu od 5 milijardi dinara.

S obzirom na uspešnost u ostvarenju planiranih ciljeva prethodne tri dodatne svop aukcije, današnja aukcija je organizovana kako bi se obezbedilo dalje nesmetano funkcionisanje međubankarskog novčanog tržišta u uslovima blagog smanjenja viška dinarske likvidnosti bankarskog sektora, karakterističnog za početak novog perioda izdvajanja obavezne rezerve banaka.

Podsećamo, Narodna banka Srbije je 28. januara, u ambijentu smanjenih viškova dinarske likvidnosti bankarskog sektora, organizovala prvu dodatnu dvonedeljnu svop aukciju, putem koje je bankama na period od dve nedelje obezbedila 22,5 milijardi dinara likvidnosti u zamenu za 190 miliona evra devizne likvidnosti. Takvim proaktivnim delovanjem Narodne banke Srbije izbegnuta je potencijalna segmentacija međubankarskog novčanog tržišta, kao i eventualni znatniji rast kratkoročnih kamatnih stopa.

Narednim dvema dodatnim svop aukcijama, koje su održane 11. i 25. februara, s nižim iznosima realizacije nego na prvoj dodatnoj dvonedeljnoj svop aukciji, Narodna banka Srbije je omogućila postepeno prilagođavanje bankarskog sektora situaciji poboljšane likvidnosti na novčanom tržištu.

Narodna banka Srbije će i dalje pažljivo pratiti kretanja na domaćem finansijskom tržištu i po potrebi reagovati kako bi obezbedila nastavak njegovog nesmetanog funkcionisanja.

Kabinet guvernera