ћирилица | english info servis | rečnik | sadržaj | kontakti | pomoć 

26.03.2019.

Program za jačanje kapaciteta centralnih banaka Zapadnog Balkana u okviru integracija u Evropski sistem centralnih banaka

Centralna banka Nemačke i Evropska komisija pokrenule su 26. marta dvogodišnji projekat ,,Program za jačanje kapaciteta centralnih banaka Zapadnog Balkana u okviru integracija u Evropski sistem centralnih banaka”. Krajnji korisnici programa su centralne banke i bankarska supervizorska tela kandidata i potencijalnih kandidata za pristupanje Evropskoj uniji (Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije i tzv. države Kosovo, prema Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija). Za ovaj regionalni program Evropska unija izdvojila je dva miliona evra iz svog Instrumenta za pretpristupnu pomoć (Instrument for Pre-Accession Assistance II – IPA II).

Cilj programa jeste dalje jačanje kapaciteta institucija unapređenjem instrumenata za analizu i sprovođenje mera, kao i prenošenje najboljih međunarodnih i evropskih standarda u nacionalne prakse. Specifični cilj ovog programa jeste dalje unapređenje usklađivanja s regulativom i standardima Evropske unije i međunarodnim standardima, jačanje funkcija centralnih banaka i sistema bankarskog nadzora, kao i dalje usklađivanje nacionalnog zakonodavstva.

Centralna banka Nemačke će, zajedno sa 17 nacionalnih centralnih banaka i uz podršku Evropske centralne banke, organizovati intenzivan regionalni program obuke u vezi s ključnim pitanjima centralnog bankarstva i supervizije, i to: bankarske supervizije, finansijske stabilnosti, zaštite korisnika i finansijske inkluzije, oporavka i restrukturiranja, monetarne politike, platnih sistema, statistike, usklađenosti i evropskih integracija, politike upravljanja, računovodstva i interne revizije.

Centralna banka Nemačke će u okviru programa sarađivati s centralnim bankama Belgije, Bugarske, Češke, Grčke, Španije, Francuske, Hrvatske, Italije, Litvanije, Mađarske, Holandije, Austrije, Poljske, Portugalije, Rumunije, Slovenije i Slovačke.

Centar za saradnju sa domaćim i međunarodnim institucijama i finansijskim organizacijama